Pretraživanje tekstova
Umereni do visoki nivoi rizika od mikotoksina pronađeni su u ključnim evropskim sastojcima stočne hrane - posebno kukuruzu, pšenici, ječmu i krmnom bilju
I ove godine nastavlja se trend povećane pretnje mikotoksinima u stočnoj hrani. Naime, u više od 400 uzoraka koje su analizirali kompanija Alltech 37+® i SGS (jedna od vodećih svetskih firmi za ispitivanje, inspekciju i sertifikaciju, s dugom tradicijom analize mikotoksina), pojavljuju se umereni do visoki nivoi rizika od mikotoksina u ključnim evropskim sastojcima stočne hrane - posebno kukuruzu, pšenici, ječmu i krmnom bilju.
"Više od 45 odsto uzoraka kukuruza bilo je pozitivno na aflatoksin B1 - s prosečnom koncentracijom od 23 ppb*, što prelazi granice sigurnosti hrane EU", istakli su u preliminarnim podacima.
Dodaju kako je najviši do sada zabeležen nivo aflatoksina B1 dostigao 733 ppb u Rumuniji, što ukazuje na ozbiljnu pretnju proizvođačima mlečnih proizvoda.
Dalje, uzorci pšenice i ječma pokazali su široko rasprostranjenu višestruku kontaminaciju mikotoksinima, s prosekom od 5,9 mikotoksina po uzorku, u kojima su dominirali fumonizini i trihoteceni tipa B.
"Krmno bilje pokazalo je kontaminaciju u 88 odsto uzoraka, pri čemu mikotoksini Penicillium predstavljaju visok rizik za mlečne krave", naglašeno je. Ističu kako ovi nalazi naglašavaju rastuću regionalnu složenost rizika od mikotoksina ove sezone žetve - i važnost kontinuiranog testiranja i upravljanja.
Uspoređujući to s 2024. godinom, evropski skup podataka pokazuje značajan porast ukupne raznolikosti i učestalosti mikotoksina. Prošlogodišni izveštaj zabežio je široko rasprostranjenu kontaminaciju uzorcima ječma trihotecenom tipa B, obrazac koji se intenzivirao u 2025. godini, sa snažnim povratkom pritiska aflatoksina u južnoj i istočnoj Evropi.
Potpuni izveštaj Alltecha o analizi žetve za 2025. biće objavljen u januaru, a sadržavaće celovit globalni skup podataka, analizu trendova i procene uticaja specifične za vrstu.
*ppb - jedan deo materija u milijardu delova ukupne smese
Tagovi
Mikotoksini Stočna hrana Krmno bilje Aflatoksin Žetva
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!