• Živinarstvo
  • 25.02.2018. 13:00

Prevencija salmonele 

Salmonela je pitanje javnog zdravlja i zato je veoma važno raditi na prevenciji, ističu stručnjaci.

  • 1.361
  • 68
  • 0

Salmoneloza je bakterijska bolest, čiji je uzročnik gram negativna bakterija. To je zoonoza, a 2016. godine je u Evropskoj uniji prijavljeno i potvrđeno 94.530 slučajeva oboljevanja ljudi. Nažalost, i smrtni ishod je u visokom procentu. Ova tema je upravo važna zbog javnog zdravlja, pa joj je posvećena posebna pažnja na Danu živinara u Novom Sadu.

Salmonela u jajima i mesu

Razlikuju se dve vrste u rodu Salmonella -  enterica i bongori, ali je opisano više od 2.500 serotipova. Najčešće se nalaze u jajima i mesu tovnih pilića. 

Salmonela u jajima može da preživi:

  • na 20 stepeni od 101 do 114 dana
  • na 40 stepeni od 55 do 81 dan
  • na 30 stepeni od 52 do 63 dana

U živinskom mesu se inaktiviše:

  • za dva do šest minuta na 60 stepeni
  • za minut na 70 stepeni
  • zamrzavanje nije sigurno!
Patogeni
Klasifikacija prema patogenosti za pojedine domaćine

Kategorije salmonele

Salmonela se kod živine javlja u septikemičnoj formi, kao lokalizovana infekcija.  Može da se prenese vertikalno - sa kokošaka na jaje i horizontalno - sa jedinke na jedinku. Pema Praviilniku o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje infekcija živine određenim serotipovima salmonele razlikuju se dve kategorije salomonele:

  • prva kategorija: S.Enteritidis i S.Typhimurium (izazivaju paratifus živine)
  • druga kategorija: S.Hadar, S.Virchof, S.Infantis
  • zasebna Salmonella Gallinarum Pullorum (izazivaju beli proliv pilića i tifus živine)

"Prošle godine prijavljeno je 15 slučajeva salmonele iz prve kategorije, dok ih je 2016. bilo 7. Novim Pravilnikom više nije dozovljeno lečenje infekcije", rekla je Tatjana Labus iz Uprave za veterinu Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Simptomi salmonele kod živine

Salmonela može da uđe na farmu živine preko hrane i vode, prisustvom domaćih i divljih životinja, prenošenjem opreme, preko ljudi, kao i preko pileta, koje se dočekuje na farmi. Da je jedinka zaražena, znaćete ukoliko se javljaju sledeći simptomi:

  • nakostrešeno perje
  • opuštena krila
  • gubitak apetita, anoreksija
  • pojačana žeđ
  • dijareja
  • zaprljanost predela oko kloake
Zaraženo pile
Pilići mogu da budu tihi nosioci, a infekcija može da se reaktivira nakon stresa

Prevencija salmonele

Marko Pajić sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad kaže da su biosigurnosne mere primarna strategija u prevenciji salmonele:

"Pre useljenja živine, potrebna je potpuna dezinfekcija objekta, kao i opreme. Ne bi trebalo imati različite starosne kategorije živine, kao ni druge domaće ili divlje životinje. Važno je i da radnici nemaju živinu na svojim imanjima, kao i da vode računa o higijeni. Potrebno je postaviti dezobarijere za radnike, ali i za vozila, čiji bi točkovi 2,5 puta trebalo da prođu kroz dezificens".

Dodao je da su potrebne tri zone na farmi: prljava zona - skida se odeća i obuća u kojoj smo došli, u središnjoj zoni - deznfekcija ruku, tuširanje, i treća zona - oblačenje čiste odeće pre ulaska na farmu.

"Važno je i da se odnosi otpad redovno, kao i da se vodi računa o odlaganju leševa - ako se kopaju jame, da budu bar 200 metara udaljene od farme.  Deratizacija i dezinsekcija su obavezne, jer insekti prisutni na farmi mogu da budu rezervoar salmonele. Bilo bi dobro imati i isušenu zonu oko objekta. To podrazumeva postavljanje sloja širine do jednog metra običnog kamena od 10 do 15 cm, jer on smanjuje prisustvo glodara I otežava njihov ulazak na farmu, a vrši drenažu", rekao je Pajić.

Primer dobre farme
Primer dobre farme iz SAD

 

Mere posle utvrđene infekcije

Tatjana Labus je napomenula mere, koje bi trebalo preduzeti, kod živine, neinkubiranih jaja i priplodnih jaja.

Živina

  • klanje kada su preduzete sve mere za sprečavanje širenja infekcije u toku transporta do objekta za klanje i pod uslovom da se tako zaklana živina termički obradi
  • ubijanje i neškodljivo uklanjanje

Neinkubirana jaja

  • prerada u objektima za preradu jaja, ukoliko je obezbeđeno da će biti tretirana na način kojim se garantuje da su salmonele iz obe kategorije uništene u skladu sa posebnim propisom
  • neškodljivo uklanjanje

Priplodna jaja

  • neškodljivo se uništavaju

Pilići i ćurići koji su se izlegli se ubijaju i neškodljivo uklanjaju.

Foto: News21 - National / Flickr


Tagovi

Salmonela Simptomi Prevencija Tatjana Labus Marko Pajić


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi