Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.11.2023. 15:00

Procurio dokument o transportu životinja - najavljuju se strožiji uslovi?

Cilj je doprineti održivijem sistemu ishrane te odgovoriti na najnovija saznanja o dobrobiti životinja koja bi trebalo da budu bolja.

Foto: Depositphotos/ Miguel-Perfectti
  • 107
  • 10
  • 0

Evropska komisija predstavlja još predloga za strožije postupanje u transportu životinja uzgajanih u komercijalne svrhe. Prema dokumentu koji je procurio u javnost, piše arc.2020, neće zabraniti njihov izvoz u zemlje izvan EU-a, ali će udvostručiti skraćeno vreme transporta i dopušteni prostor. Istaknuto je i da bi se pravila lakše sprovodila uz proveru u stvarnom vremenu preko digitalnih sistema.

Novi predlozi u okviru strategije Od njive do trpeze trebalo bi da budu predstavljeni 6. decembra, a navodi se da je cilj doprineti održivijem sistemu ishrane te odgovoriti na najnovija saznanja o dobrobiti životinja koja bi trebalo da budu bolja.

Razlog što su odustali od zabrane izvoza u treće zemlje, što su tražile pojedine organizacije, je što bi takva trgovina verovatno bila zamenjena onom iz zemalja u kojima se ne vodi računa o dobrobiti životinja.  

Strožiji uslovi

Predložena pravila odnose se na pogodnosti u prevozu, zahteve za određena prevozna sredstva, vreme putovanja i odmora. Postoje dodatni predlozi vezani za plovila i velike udaljenosti. Iz transporta se isključuju životinje koje prođu više od 80 odsto perioda bremenitosti, kao i mlade životinje, telad mlađa od pet sedmica i težine manje od 50 kg. Izuzetak je za telad koja se prevoze do 50 km. To znači da bi vlasnici mlečnih farmi njih morali da drže duži vremenski period.

Što transport traje duže to je veća mogućnost zaraze životinja

Traži se i zabrana transporta povređenih životinja, a sve koje su povređene ili se razbole tokom puta morale bi odmah da se zbrinu i uklone iz grupe. Grla u laktaciji moraju da budu pomužena u roku od 12 h.

U slučaju životinja namenjenih za klanje, duga putovanja definisana su kao "ona koja traju duže od devet sati", a prema najnovijim uputstvima koje je izdalo telo za bezbednost hrane EU (EFSA).

Uticaj na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta

Otprilike 1,4 milijarde životinja transportuje se svake godine između država članica EU-a i u treće zemlje što predstaljva značajan uticaj na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta, ističe se u nacrtu.

Prema podacima Evropske komisije, više od trećine takvih putovanja u EU traje između osam i 24 sata. Brojka je još veća kod konja, goveda, ovaca i koza, na koje otpada više od 40 odsto putovanja.


Tagovi

Evropska komisija Transport životinja Transport teladi Transport krava Dobrobit životinja Strožija pravila


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.