Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega pašnjaka
  • 16.03.2022. 07:30

Prvo prihranjivanje pašnjaka se obavlja u rano proleće

Posle zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak azota koji podstiče rast nove. Prva prihrana se obavlja kada jorgovan počinje cvetati.

Foto: Depositphoto/ggkuna
  • 276
  • 12
  • 0

Pašnjaci su intenzivni usevi koji troše hraniva. Trava se kosi nekoliko puta u toku godine i tako biljke gube nakupljena hraniva koja je potrebno nadoknaditi. Đubrenje je obavezna mera koju treba da sprovedemo u vegetacionom periodu kako bi travni usev bio zdrav, dobro pokrivao površinu i imao dobar rast i razvoj. Bez redovne prihrane azotom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i drugim mineralima veoma brzo bi došlo do uvenuća.

Briga o pašnjacima je neophodna tokom cele godine, a najvažnije je pravovremena primena hraniva i njihova količina. Kod visoko intenzivnih travnjaka koji se kose više puta potrebno je posle svake kosidbe obaviti prihranjivanje.

Prolećno đubrenje pašnjaka

Prvo prihranjivanje se obavlja u rano proleće kada trava počne da raste. Temperatura zemlje je tada do 12ºC, a jorgovan počinje da cveta. Posle zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak azota koji podstiče rast nove.

Dodavanje đubriva je najbolje obaviti posle kiše, kada se trava osuši od kapi i nema lokvica na parceli. Zemlja će još uvek biti dovoljno vlažna da upije dodata hraniva. Nikada ne sprovoditi ovu meru dok je trava još uvek mokra, jer možemo tako da je "spalimo".

Posle svake kosidbe treba obaviti prihranjivanje (Foto: Depositphotos/rudolfgeiger)

Primenjuju se granulisana ili tečna đubriva. Granulisana se lakše nanose i rado ih koriste amateri i vikendaši. Tečna većinom koriste profesionalci. Njihova prednost je što se odmah upijaju u zemlju.

Radovi na pašnjacima: Šta je potrebno obaviti pre prolećne ispaše?

Najbolje je koristiti kombinovana, koja pored azota sadrže fosfor, kalijum i druge makro i mikro elemente. Uloga fosfora je da podstakne rast korena kako bi biljka imala jak sistem koji usvaja vodu i hraniva iz zemljišta. Kalijum poboljšava otpornost i rast. Količina koja se dodaje zavisi od vrste đubriva, stanja u kome se nalazi pašnjak, njegove starosti, kvaliteta zemljišta, intenziteta košenja.

Leto i jesen

Prihrana pašnjaka tokom leta može se obaviti u nekoliko navrata. Termini i količina đubriva zavise od stanja na parceli. Ako se već na početku leta susrećemo sa bledim biljkama potrebno je obaviti prihranu azotnim, koja će podstaći njihov rast i intenzivirati obojenost.

Kada su leta kišna potrebno je dodati ona bogata kalijumom, jer se ispira.

Jesenje đubrenje će obezbediti dobru pripremu trave za zimu. Biće veći sadržaj suve materije, a biljke otpornije na izmrzavanje. Potrebno je smanjiti količinu azota, a koristiti đubriva bogatija fosforom i kalijumom. Prihranu treba obaviti najkasnije deset dana pre pojave prvog mraza. Pre zime obavlja se i dodavanje stajnjaka u količini do 4kg/m².


Tagovi

Pašnjaci Trava Đubrenje pašnjaka Travnate površine Prihrana travnjaka Azot Kako Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.