Pretraživanje tekstova
Pranje muzilice obezbediće dobar kvalitet mleka, ali i dugotrajan rad mašine.
Održavanje muzilice produžiće njen radni vek, olakšati mužu i sačuvaće kvalitet mleka. Radeći u poljoprivrednoj apoteci susrela sam se s ljudima koji uopšte ne obraćaju pažnju na mašine koje koriste, ali i s ljudima koji su donosili muzilice na servis koje su bile čistije od tek istovarenih iz dostavnog kamiona.
Jednom nam se desilo da su ljudi javili da nedavno kupljena muzilica ne radi i da ne vuče mleko. Mašina je bila toliko prljava i zapuštena i znali smo da je servis neće primiti u takvom stanju. Zbog toga je kolega odneo kući, očistio i oprao. Kada je uključio, proradila je bez problema.
Kako bi izbegli ovakve situacije i očuvali kvalitet mleka, pranje je neophodno obaviti odmah posle obavljene muže.
Prvi korak je da se sisne čaše i creva operu vodom koja treba da je hladna ili mlaka do 30 stepeni Celzijusa. To se uradi propuštanjem vode kroz celi sistem u trajanju pet do 10 minuta. Vrela i prehladna voda izazivaju stvrdnjavanje proteina, odnosno taloženje masti na zidovima ovih delova.
Posle toga obavljamo vruće pranje alkalnim sredstvom kojim se uklanjaju bakterije, masti, proteini i biološki film koji se formira na unutrašnjim stranicama. Rastvor treba da ima od 45 do 50 stepeni Celzijusa, a na izlazu iz sistema 48 stepeni kako bi se sprečilo ponovno taloženje nečistoća. Delovi muzilice se rastave i dobro se očetkaju u alkalnom rastvoru. U zavisnosti od tipova alkalnih i kiselih sredstava potrebno je posle ispiranja alkalnim rastvorom isprati toplom vodom, a zatim kiselim.
Treći korak je ispiranje toplim, kiselim rastvorom koji snižava pH reakciju i stvara okruženje nepovoljno za rast bakterija. Idealna vrednost pH reakcije je između tri i četiri što sprečava razvoj bakterija između perioda upotrebe mašine.
U četvrtom koraku osušimo vlagu što dodatno sprečava razvoj bakterija. Sisne čaše se okače okrenute prema dole kako bi se što bolje osušile.
Kako bi bili sigurni da je uređaj čist možemo uraditi dezinfekciju čaša pre muže fizičkim metodama ili hemijskim sredstvima. Muzilicu obrišemo mokrom krpom.
Podmazuje se najmanje jednom mesečno i čuva u suvom, zatvorenom prostoru.
Tagovi
Muzilica Pranje muzilice Održavanje muzilice Sisne čaše Začepljena muzilica Servis muzilice Kvalitet mleka
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom... Više [+]
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom nivou BDV-a koji je ostvarila Danska. Međutim, vrednost poljoprivredne proizvodnje Danske je iznosila 12,7 milijardi evra. Vrednost poljoprivrednih usluga u Srbiji je četiri puta manja od iste u Danskoj (681 prema 173 miliona evra). U strukturi poljoprivrede Srbije je dve trećine biljna proizvodnja, a jedna trećina stočarska, dok je u Danskoj suprotno. Ukupna proizvodnja stočarskih proizvoda pet puta je razvijenija u Danskoj, posebno u svinjogojstvu. #uzgojsvinja
Foto: Pixabay