Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pranje muzilice
  • 09.01.2023. 07:30

Redovno pranje muzilice u pet koraka - za bolji kvalitet mleka

Pranje muzilice obezbediće dobar kvalitet mleka, ali i dugotrajan rad mašine.

Foto: Depositphoto/themorningstudio@gmail.com sauletas
  • 442
  • 32
  • 0

Održavanje muzilice produžiće njen radni vek, olakšati mužu i sačuvaće kvalitet mleka. Radeći u poljoprivrednoj apoteci susrela sam se s ljudima koji uopšte ne obraćaju pažnju na mašine koje koriste, ali i s ljudima koji su donosili muzilice na servis koje su bile čistije od tek istovarenih iz dostavnog kamiona.

Jednom nam se desilo da su ljudi javili da nedavno kupljena muzilica ne radi i da ne vuče mleko. Mašina je bila toliko prljava i zapuštena i znali smo da je servis neće primiti u takvom stanju. Zbog toga je kolega odneo kući, očistio i oprao. Kada je uključio, proradila je bez problema.

Pranje u pet koraka

Kako bi izbegli ovakve situacije i očuvali kvalitet mleka, pranje je neophodno obaviti odmah posle obavljene muže.

Prvi korak je da se sisne čaše i creva operu vodom koja treba da je hladna ili mlaka do 30 stepeni Celzijusa. To se uradi propuštanjem vode kroz celi sistem u trajanju pet do 10 minuta. Vrela i prehladna voda izazivaju stvrdnjavanje proteina, odnosno taloženje masti na zidovima ovih delova.

Posle toga obavljamo vruće pranje alkalnim sredstvom kojim se uklanjaju bakterije, masti, proteini i biološki film koji se formira na unutrašnjim stranicama. Rastvor treba da ima od 45 do 50 stepeni Celzijusa, a na izlazu iz sistema 48 stepeni kako bi se sprečilo ponovno taloženje nečistoća. Delovi muzilice se rastave i dobro se očetkaju u alkalnom rastvoru. U zavisnosti od tipova alkalnih i kiselih sredstava potrebno je posle ispiranja alkalnim rastvorom isprati toplom vodom, a zatim kiselim.

Redovno održavanje produžava vek (Foto: Depositphotos/subinpumsom)

Treći korak je ispiranje toplim, kiselim rastvorom koji snižava pH reakciju i stvara okruženje nepovoljno za rast bakterija. Idealna vrednost pH reakcije je između tri i četiri što sprečava razvoj bakterija između perioda upotrebe mašine.

U četvrtom koraku osušimo vlagu što dodatno sprečava razvoj bakterija. Sisne čaše se okače okrenute prema dole kako bi se što bolje osušile.

Kako bi bili sigurni da je uređaj čist možemo uraditi dezinfekciju čaša pre muže fizičkim metodama ili hemijskim sredstvima. Muzilicu obrišemo mokrom krpom.

Podmazuje se najmanje jednom mesečno i čuva u suvom, zatvorenom prostoru.


Tagovi

Muzilica Pranje muzilice Održavanje muzilice Sisne čaše Začepljena muzilica Servis muzilice Kvalitet mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao