Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najplodnija rasa ovaca
  • 03.06.2018. 14:00

Romanovska ovca - čista računica

Kod ove ovce "ide se" na jaganjce. To je najplodnija ovca na svetu. Pravila kažu da ovca u jednom jagnjenju dobije 1-2 jagnjeta, ali dešavalo se da odgajivači romanovske imaju i do petoro jaganjaca u jednom jagnjenju. Ona se jagnji se do dva puta godišnje, a mi smo imali slučaj da se jedna ovca jagnjila na 369. dan po treći put”, kaže Luka.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 33.390
  • 529
  • 0

Ukoliko želite ovce koje nisu mnogo zahtevne, koje su otporne i brzo se množe - romanovska ovca je pravi izbor. Na farmi ovaca "Romanovska", u Obrovcu, selu u blizini Bačke Palanke, Dragiša Luka brine se o 200 ženskih odraslih grla i gotovo 400 jaganjaca. Kako tvrdi, vlasnik farme planira proširenje, a Luka naglašava da je ova ovca vrlo zahvalna za uzgoj.

Kod romanovske ovce "ide se" na jaganjce. To je najplodnija ovca na svetu. Pravila kažu da ovca u jednom jagnjnju dobije 1-2 jagnjeta, ali dešavalo se da uzgajivači romanovske imaju i do petoro jaganjaca u jednom jagnjenju. Jagnji se do dva puta godišnje, a mi smo imali slučaj da se jedna ovca jagnjila na 369. dan po treći put”, kaže Luka.

Romanovska ovca vodi poreklo iz doline Volge u Rusiji

Ova neverovatna rasa ovaca nastala je strogom selekcijom na plodnost, u dolini Volge, u Rusiji, tokom 19. veka. Iako stiču polnu zrelost već sa 6 meseci, u priplod ulaze tek sa navršenih 10 meseci do godinu dana, a muška grla sa godinu i po dana starosti. Pošto se jagnje dva puta godišnje, od 100 ovaca u proseku može se dobiti do 350 jagnjadi, u najboljem slučaju i 400. Graviditet im je nešto kraći od ostalih rasa ovaca, a pare se već 30. dan po jagnjenju, mada je na farmi u Obrovcu zabeležen rekordan slučaj.

Dešavalo se da se ovca "omrče" treći dan po jagnjnju. Ona hrani ojagnjene mladunce i već ima druge u stomaku. Ova ovca se jagnji se tri puta zaredom, posle sama pravi pauzu 5-6 meseci, bez obzira što je ovan tu sa njima. U svakoj staji držimo po 25 ženskih grla i  jednog ovna", objašnjava Dragiša Luka.

Dragiša Luka - farma "Romanovska" Obrovac 

U laktaciji može da proizvede oko 300 litara mleka

Ova ovca ruskog porekla pripada srednjoj, pa i visokomlečnoj rasi ovaca. U jednoj laktaciji proizvede oko 300 litara mleka. Zbog toga može samostalno da othrani brojne jaganjce. Iako težina odraslih grla dostiže 60 kilograma, mladih do 25 kilograma, njihov radman mesa dostiže 50% i smatra se delikatesom. "Meso je vrlo sličnog kvaliteta sa pramenkinim, pa čak i bolje. Loja ima jedino na bubregu ili po stomaku, ali vrlo malo. Peče se kao jare, ne može duže. Meso je dobro za preradu, naročito za sušenje, a naša farma prodaje umatičena jagnjad i jagnjad za klanje", napominje Luka.

Jagnjad sisaju dva i po meseca, a potom prelaze na granule i sitno seno

Kad je reč o ishrani, ova ovca nije zahtevna. Jagnjad sisaju do 2 i po meseca. Posle prelaze na granulastu hranu i sitno seno, a odrasla grla se najčešće puštaju na ispašu. "Što se tiče ishrane, jede kabastu hranu; sve što presa može da proguta, to će i ona. Mi ih držimo u zatvorenom prostoru, po oborima, ne puštamo ih na ispašu. Svaka staja dobija 400 grama zrnaste hrane ujutru za obrok; pola kukuruz, pola granule, posle slede dve bale lucerke. Uveče dobiju dve bale graška ili soje ili livadskog sena što je sasvim dovoljno za njih. Za godinu dana jedna ovca pojede 100 evra, svega", kaže Dragiša.

Romanovska ovca - visoka plodnost i skromni zahtevi u ishrani

Ovca otporna na loše vremenske uslove

Grla farme romanovske ovce u Obrovcu uvezena su iz Češke i Rusije, ali se radi na tome da se prošire još neke linije. Osim visoke plodnosti, kvaliteta mesa i skromne ishrane, odlika ove rase ovaca je i dobra otpronost na vremenske uslove, pa joj zbog toga ne treba poseban smeštaj. Zbog višestruke dobiti, koje pruža ova rasa ovaca, vlasnik farme je i korisnik subvencja - konkretno od romanovske ovce priznaju se po tri jagnjeta na godišnjem novou za koje se dobije 7.000 dinara po grlu.

Uzgoj ove ovce može biti isključivo iz ekonomske računice, samo zbog brojnosti jaganjaca jer od virtemberga ili il de fransa na godišnejm nivou imate jedno, možda dva jagnjeta, dok kod romanovske imate od 4 do 8 jaganjaca na godišnjem nivou po ovci. Čak i da ih predajemo samo klanici, postoji zarada”, zaključuje Dragiša Luka.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Romanovska ovca Ovce Ovčarstvo Obrovac Dragiša Luka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...