Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 23.07.2022. 18:00

Siesta za krave kao zaštita od toplotnog stresa

Životinje su osetljive na visoke temperature, a najosjetljivije su visoko mlečne krave. One se na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa osećaju kao mi na 40 stepeni.

Foto: Maja Celing Celić
  • 199
  • 56
  • 0

Stočari u Velikoj Britaniji traže način kako da zaštite svoje životinje od toplotnog stresa izazvanog visokim temperaturama. Jer, na taj bi način pozitivno uticali na proizvodnju mleka i dobrobit životinja. Guardian informiše da su rešenje pronašli u "siestama" u zatvorenom prostoru za krave koje su leti na paši. 

Osetljive na visoke temperature

Za goveda, a posebno za mlečne rase, toplotni stres može biti uzrok smanjenja proizvodnje mleka za 10 do 15 odsto, manje plodnosti i pobačaja.

"Krave se na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa osećaju kao mi na 40 stepeni", kaže iz Džordž Farm Vets u Viltšireu Ed Bejli. Naveo je da je ova osetljivost povezana s organima za fermentaciju hrane koji stalno stvaraju mnogo toplote.

Mlečne krave su najosetljivije (Foto: R. Vojnović)

Mlečne krave su najosetljivije, a rase goveda za meso i ovce su otpornije. Svinje i živina se uglavnom drže u zatvorenom, ali Velika Britanija ima i veliki broj svinja u uzgoju na otvorenom.

Većina mlečnih krava drži se tokom leta na ispaši, a industrija se suočava s činjenicom da to nije uvek dobro. Veterinar i konsultant za poljoprivredu Tom Čemberlen je rekao da one počinju da pokazuju znakove stresa kada se temperatura poveća iznad 20 stepeni.

Siesta za životinje

Pojam sijeste je poznat većini, a osmišljena je u Španiji da poljoprivrednim radnicima pruži odmor i predah tokom najtoplijeg dela dana. Upravo je takav koncept zaštite preslikan i primenjen u stočarstvu.

Posle jutarnje muže mlečne krave se ispuštaju na pašu, a u najtopliji deo dana se vraćaju u štale. Ponovo se puštaju posle popodnevne muže i na polju ostaju pasti sve dok se vidi. Tako se izbegava negativan uticaj pregrejavanja životinja.

Uz ventilator je lakše (Foto: L. Bencarić) 

Zatvoreni objekti pružaju bolje uslove i mogu da omoguće rashlađivanje životinja uz dobru ventilaciju, ventilatore i razne prskalice.

Hlad drveća godi svinjama

Uzgajivači svinja eksperimentišu sa sadnjom drveća kako bi životinjama leti pružili hlad i prostor za boravak. Marin i Bertel Hestbjerg iz Danske su posadili brzorastuću topolu kojoj je trebalo samo pet godina da se može koristiti kao hladovina za svinje.

Svinje se ne znoje (Foto: Depositphotos/KennyRafalsky)

Marin kaže da su pre imali oko tri životinje koje bi uginule zbog toplotnog stresa, jer se svinje ne znoje. Istakla je da se hlad drveća pokazao veoma efiksnim kod prašenja, jer su krmače izložene manjem stresu.


Tagovi

Siesta Siesta za krave Krave i vrućina Visoke temperature Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.