• Autohtona goveda
  • 21.10.2018. 11:00

Sin nagovorio oca da se bave poljoprivredom - gaje buše!

Velimir Mijanović iz Kragujevca i njegova porodica u Gornjoj Sabanti gaje stado autohtone rase goveda - buše. Na imanju od preko 4,5 hektara imaju 16 grla balkanskog govečeta. Od te gotovo poludivlje rase nastaje jedinstveni proizvod koji bi mogao da se svrsta u red delikatesa.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.814
  • 467
  • 0

Na ovim prostorima običaj je da otac sina usmerava da ostane na poljoprivredi. Ovo je priča koja ide obrnutim smerom - sin je oca, a i celu porodicu, ubedio da osnuju poljoprivredno gazdinstvo. Izbor Velimira Mijanovića, diplomiranog inženjera stočarstva, bile su - buše. Još dok su on i supruga studirali, kupili su prvu kravu, kako bi doprineli tek novoosnovanom domaćinstvu. Naime, niko iz ove porodice ranije nije se bavio stočarstvom, niti je živeo na selu, a onda se desio obrt.

Buša za ekstenzivnu proizvodnju

Prodali stan, pa kupili imanje

Osamdesetih godina prošlog veka zbog službe oca Vidaka, Mijanovići su se preselili sa Kosova u Kragujevac. Kasnije su prodali stan u gradu, kupili manji za sestru, a od ostatka novca imanje u Gornjoj Sabanti"Tako je počelo, ili bolje reći počelo je još od malih nogu. Gde god sam otišao na selo, prvo sam išao u štalu kod stoke. Ja sam idejni tvorac ovog imanja, pa se može reći da sam ja nagovorio oca i majku da postanu stočari", kaže Velimir.

Otac Vidak je u penziji i kaže da još uči kako da ore, seje, gaji stoka i da mu taj posao dobro ide i prija u penzionerskim danima. Obojica su zadovoljni izborom buše i imaju argumente za to. "Buša je poludivlje goveče. Vole da su stalno na ispaši. Dohranjujemo ih stočnim brašnom i jarmom, ali one vole prostranstvo, vole da brste zimi lišće vrbe i hrasta. Kada treba da se otele, instiktivno beže u šumu, pa obično tele moram na leđima da donesem do štale", kaže Vidak.

Vidak
Vidak Mijanović: "Tele moram na leđima da donesem do štale"

Sin naučio majku da pravi sir - recept doneo od bake!

Kaže se da koliko dajete ovoj kravi, toliko ćete i dobiti. Ova rasa nešto drugačije i skladnije anatomije od sada popularnih, daje u domaćinstvu Mijanovića od osam do 10 litara mleka, koje se po kvalitetu, strukturi i masnoći razlikuje od mleka simentalki. Od buše je potrebno pet litara mleka za kilogram sira. Oni prave sir po crnogorskom receptu, čiju je tehnologiju savladao opet Velimir, a onda tome naučio i svoju majku.

"Moja baka po majci poreklom je iz okoline Berana i od nje sam naučio da pravim sir i preuzeo recept. Sir pravimo od nevarenog mleka, što znači da ne skidamo kajmak. Siri se odmah posle muže, koristi se prirodna toplota mleka i prave se veoma tanke grude, koje sazrevaju u bačvama od smrče", dodaje Velimir.

Sir
Sir se pravi po receptu iz Crne Gore

I zaista, sir ima poseban ukus i teksturu. Mijanovići kažu da imaju sigurne kupce, kojima ne smeta da strpljivo čekaju da se bačve napune sirom i da on prevri. Jer upravo takav, ima ukus koji podseća na mešavinu sira i starog kajmaka.

Buša je zaboravljeno goveče iz surovih vremena

Ovaj delikates proizvođača crnogorskog porekla, koji su živeli na Kosovu, a imanje osnovali u Šumadiji, duguju već zaboravljenom govečetu. Buša je pre Prvog svetskog rata bila najzastupljenija rasa na Balkanu. Služila je kao radno goveče i za ishranu ljudi, a onda su je sa trona zamenile druge rase. 

Buša
Buša sa tigrastim šarama

Opstajala je baš zbog skromnosti i prilagodljivosti u teškim vremenima. Veterinar im uopšte nije potreban, a osemenjavanje je prirodno. Mijanovići u svom stadu ima nekoliko retkih primeraka, poput grla sa zvezdastim leđima, zatim takozvanu makedonku, odnosno kravu tigrastog soja. A onda i primerak metohijske i sive bosanske. Država za buše daje subvencije za sve tri generacije, te tako za tele do šest meseci proizvođači dobijaju 12.000 dinara, do 12 meseci - 18.000, a za kravu goveče preko tri godine 30.000 dinara.


Tagovi

Buše Autohotona rasa Balkansko goveče Gornja Sabanta Velimir Mijanović Vidak Mijanović Sir Nevareno mleko


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A rekli su da su maske obavezne ;)