Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarstvo
  • 27.05.2015. 11:00

Sir donosi profit

Prodavati sir isplativije je od isporuke sirovog mleka mlekarama. Na farmi Čorba kvalitet i dobra genetika su prioriteti.

  • 467
  • 99
  • 0

Mužlja je zrenjaninsko prigradsko naselje i poznata je po vrednim povrtarima i cvećarima, kao i po svojim salašima smeštenim usred banatske ravnice, u Mužljanskim ritovima. Za Petera Čorbu, vlasnika farme krava muzara iz ovog mesta, čuli su mnogi stočari u regionu, pre svega zbog mnogobrojnih priznanja koja je osvojio sa svojim grlima. Poslednja su stigla sa nedavno održanog Poljoprivrednog sajma održanog u Novom Sadu. Svoju kolekciju Peter je obogatio peharom novosadskog sajma za izloženu kolekciju junica simentalske rase i zlatnom medaljom za jedno od izloženih grla. Ovaj domaćin, veterinarski tehničar po struci, kaže da ga u poslu najviše održava fanatična ljubav prema stočarstvu.

"Na mojoj farmi nalazi se 30 grla simentalske rase, od toga 18 su muzne krave, imam šest steonih junica, a ostalo su junice pred osemenjavanjem i telad. Prošlogodišnji štalski prosek kod mene je bio 7.907 litara, a kvalitet mleka proveravao je novosadski Poljoprivredni fakultet", kaže Čorba.

U siru je spas

Svo mleko proizvedeno u ovom domaćinstvu služi za proizvodnju sitnog i sira u kriškama. Za proizvodnju sira zadužena je Peterova supruga koja ga i prodaje na zrenjaninskoj zelenoj pijaci. Kilogram košta od 350 do 400 dinara. Iako litra svežeg mleka može da se proda po 60 dinara, ipak gotovo sve količine završe kao sir.

Ukidanjem kvota na proizvodnju mleka u Evropskoj uniji 1. januara ove godine, opstanak mlečnog govedarstva u Srbiji doveden je u pitanje. Prerađivači otkupljuju manje količine mleka, smanjuju otkupne cene i povećavaju uvoz mleka u prahu. Podsetimo da je uvoz kiselomlečnih proizvoda povećan sedam puta u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz mleka u prahu udvostručen.

"Biljni sirevi na različite načine ulaze na naše tržište i prodaju se po ceni od 200 dinara za kilogram. Mi sir ne možemo ni proizvesti za te pare. Osim toga, opala je i kupovna moć ljudi. Mi smo pokušali da pronađemo neko rešenje za prevazilaženje ovih problema. Hteli smo da proširimo proizvodnju i da pravimo polutvrde sireve, kao i da prodajemo domaće mleko. Od nadležnih smo dobili odgovor da to nije dozvoljeno u Evropskoj uniji. No, mi smo preveli zakon EU i u njemu to ne piše. Postoji samo određena kvota za dnevnu prodaju sira od 45 kilograma. Tvrdim da monopol drže mlekare koje nisu u rukama primarnih proizvođača", dodaje Peter Čorba.

Država najavljuje nove mere za spas mlekarstva

Srpska vlada će uskoro izaći sa konkretnim rešenjima za spas mlekarskog sektora jer je trenutna situacija takva da zahteva nove mere, najavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. "Stručnjaci će razmotriti različite modele zaštitnih mera među kojima je interventni otkup mleka jer uvođenje prelevmana na uvoz mleka nije jedina mogućnost kojom se pomaže domaćim proizvođačima", rekla je Bogosavljević Bošković. Ona je napomenula da su već uvedene zaštitne mere za pojedine mlečne proizvode kao što su sir i puter, kao i da je za 500 miliona dinara otkupljeno mleko u prahu.


Tagovi

Peter Čorba Farme Krava muzara Stočari Simentalske rase Muzne krave Steone junice Telad Štalski prosek Sir Mleko u prahu Kiselomlečnih proizvoda Nove mere Interventni otkup Prelevmani


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin