Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma krava
  • 30.11.2015. 12:00

Slobodnim uzgojem krava do kvalitetnijeg mleka

Aleksandar Jeremić iz Vojske kod Svilajnca prošle godine odlučio je da krave gaji po standardima Evropske unije. Prešao je na slobodan uzgoj i danas proizvodi mleko evropskog standarda, a tvrdi i da su krave srećnije od onih uzgajanih u štalama.

  • 987
  • 88
  • 0

Aleksandar Jeremić iz sela Vojska kod Svilajnca jedan je od retkih stočara u ovom kraju koji je od prošle godine počeo sa uzgojem krava po ugledu na kolege iz Evropske unije. On ima farmu takozvanog slobodnog uzgoja koja je projektovana u Austriji. Krave rase austrijske simentalke su sa vezanog načina držanja preseljene na slobodan uzgoj, čime je dobio maksimalnu proizvodnju mleka ekstra kvaliteta, isto kao da su gajene u svojoj postojbini.

Na farmi slobodnog uzgoja Aleksandar ima sto grla različitih kategorija, i polovina je na muži. Godišnje one daju 7.800 tona mleka što je ista količina kao da ih uzgaja i u Austriji. Tokom selidbe na nov načina uzgoja beleži se neznatan pad količine mleka, dok se krave ne prilagode, ali desetak njih svakodnevno daju i po 50 litara mleka. Dok su bile vezane, one su u proseku davale po 25 litara mleka.

Slobodan uzgoj - budućnost stočarstva

Aleksandar Jeremić
Aleksandar Jeremić na svojoj farmi

"Ovaj projekat farme radili su austrijski projektanti. Karakteristično je da krave obitavaju u prostoru sa dosta kiseonika i svetlosti, slobodno se kreću. Nisu u mračnim i zagušljivim štalama sa amonijačnim isparenjima. Svi bi trebalo da teže ovakvom načinu uzgoja. Lakše je za funkcionisanje i rad, i postižu se bolji rezultati. Imamo automatsku hranilicu, koja tri do četiri puta dnevno "isporučuje" koncentrovani deo hrane. Takođe, maksimalno je ispoštovan i zakon o dobrobiti životinja. Naši ljudi su navikli na tradicionalan način držanja, odnosno da krave budu vezane pa se teže opredeljuju za ovaj sistem. Ali ovo je budućnost u stočarstvu i trebalo bi to što pre da shvatimo", kaže Jeremić.

Aleksandar se od 2006. godine bavi stočarstvom. Prošle godine bio je na pragu da odustane od stočarstva i pređe na ratarstvo, ali u poslednji čas odlučio je da primeni ovaj sistem uzgoja. Maksimalno je, kaže on, iskorišćen genetski potencijal grla i Austrijanci su bili iznenađeni da su efekti isti kao da ih gaji u Evropskoj uniji.

U farmu investirao 200.000 evra

Srećne krave
U farmu je do sada uloženo 200 hiljada evra

"Džaba vam kvalitetna hrana i nega, ako one nemaju dobar genetski potencijal. Možete maksimalno da uložite, ali one neće vratiti toliko. Investicija je velika. Do sada sam uložio oko 200 hiljada evra, što sopstvenog novca, što podsticaja od jedne velike srpske mlekare. Očekujem da će mi biti potrebno još toliko da privedem kraju, onako kako su zamislili austrijski projektanti. Ne planiram da povećavam broj grla, već samo proizvodnju mleka. Ishrana mora da bude izbalansirana od kabastog i koncentrovanog dela", objašnjava Jeremić.

Sistem muže "riblja kost"

Muzilište
Izmuzište po evropskim standardima

Farma po evropskim standardima trebalo bi da izgleda sa liga boksevima u kojima su krave slobodne. U sklopu objekta je izmuzište. "Ovo je ko sistem muže "riblja kost", gde se deset krava istovremeno muzu, odnosno dva puta po pet krava. Krave su se prilagodile. Brže je i lakše. Ovde je bolja higijena. Što je tiče mikrobiologije, mleko je evropskog standarda. Ranije sam imao sistem mlekovoda, gde je bila takođe zatvorena muža i mleko je direktno išlo u laktofriz", kaže Jeremić.

Međutim, ovaj stočar navodi da njegov početak bavljenja proizvodnjom mleka nije vezan za državu, već za jednu veliki mlekaru koja mu je dala podsticaj. "Lako je biti farmer u Austriji ili Nemačkoj, gde država stoji iza vas sa podsticajnim sredstvima. Ako na tržištu padne cena mleka, oni će vam nadomestiti taj gubitak. Ovde nije tako. Da bi se proizvodilo više mleka ekstra klase, ministarstvo mora da "ubrizga" novac, a to ne moraju da budu velike sume", zaključuje na kraju naš sagovornik.

Ovaj farmer većinu kabaste hrane za svoje krave sam proizvodi. Na oko 13 hektara svoje zemlje seje žitarice, kao i na još 70 hektara iznajmljenih parcela.


Tagovi

Farma Aleksandar Jeremić Krave Austrijski simentalac Vojska Svilajnac Mleko Muža Slobodan uzgoj Štale Dobrobit životinja Muža riblja kost


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.