Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Kine
  • 08.08.2015. 15:30

Šta je Kina bez svinja?

Kineska komunistička partija u osiguravanju dostupnosti svinjetine vidi važan faktor održavanja političke stabilnosti.

Foto: depositphotos.com/dinhngochung
  • 376
  • 8
  • 0

Od svih vrsta mesa, Kinezi najčešće biraju svinjetinu. Tako da ona čini čak 70% ukupne potrošnje mesa, javlja magazin The Economist. Kina trenutno ima potražnju za približno 500 miliona svinja godišnje. To je više od polovine svetske svinjarske proizvodnje. Ipak, važnost konzumacije svinjetine za Kinu ide dublje od kulinarskog ukusa.

Svinje su hiljadama godina bile centar kineske kulture, kuhinje i porodičnog života. Šta ih onda čini toliko važnim za Kinu?

Kineski simbol porodice

Kroz istoriju, svinje su bile deo svih slavlja i okupljanja, uključujući venčanja, sahrane i festivale, a kineski simbol za porodicu upravo je svinja pod krovom. Međutim, sve donedavno svinjetina je bila skupa i većina stanovništva mogla je sebi takav skupoceni obrok da priušti tek nekoliko puta godišnje. Kako se kinesko stanovništvo bogatilo, u poslednjih tridesetak godina, meso je postalo simbol bogatstva i blagostanja.

Kineske vlasti i danas pokušavaju da povećaju domaću svinjarsku proizvodnju da bi tanjiri njenih stanovnika uvek bili puni jeftine svinjetine. Kineska komunistička partija u osiguravanju dostupnosti svinjetine vidi važan faktor održavanja političke stabilnosti.

Uticaj svinjetine na ekonomiju

Potražnja za svinjetinom kineske ulagače odvodi čak van zemlje. Prema nekim informacijama, da bi proizvodile hranu i uzgajale životinje za prehranu - poput svinja, Kinezi su kupili 5 miliona hektara zemlje izvan domovine. Poređenja radi to je više od polovine površine Portugala. Najveći kineski proizvođač svinjetine, 2013. godine, kupio je američko preduzeće Smithfield foods, najvećeg svetskog proizvođača svinjskog mesa.

Bio je to najveći kineski transfer američke kompanije, koji govori u prilog činjenici koliko Kinezi cene svinjetinu, a kako sada izgleda svinje će na kinesku ekonomiju u budućnosti samo imati još veći uticaj.

Foto: depositphotos.com/dinhngochung


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjarstvo Kina Ekonomija Kinesko gospodarstvo Politička stabilnost


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]