Kolostrum predstavlja izuzetno važnu hranu u životu teleta i pruža mu ne samo osnovnu zaštitu protiv raznih želudačno-crevnih i respiratornih oboljenja, već obezbeđuje i čišćenje digestivnog trakta.
Pravilna organizacija ishrane priplodnog podmlatka goveda zahteva dobro poznavanje fiziološko-hranidbenih specifičnosti preživara. Novorođeno tele iako oteljeno sa četvoro komornim želucem, ponaša se u prvo vreme kao monogastrična životinja.
To je uslovljeno razvijenošću i funkcionalnom osposobljenošću pojedinih delova složenog želuca koji se sa uzrastom menjaju, pri čemu osnovnu funkciju primanja i varenja hrane u prvim danima života obavlja sirište (pravi želudac), dok kasnije takvu ulogu preuzima burag sa mrežavcem, objašnjava stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne službe Niš Miloš Marković.
U skladu sa navedenim, menja se kako način hranjenja tako i izvor hranljivih materija zavisno od osposobljenosti digestivnog trakta da u određenom uzrastu koristi hranljive sastojke iz različitih izvora.
Za uspostavljanje početnih funkcija organa za varenje i snabdevanje organizma neophodnim zaštitnim materijama (imunoglobulinima) poseban značaj ima prvo mleko krave. Kolostrum ili mlezivo igra važnu ulogu u prvim danima života teleta. Svojim sastavom se donekle razlikuju od mleka, pošto je bogatiji u proteinima, mastima, vitaminima i mineralnim materijama, navodi Marković.
Sa gledišta ishrane važne su sledeće njegove osobine:
Zastupljenost imunoglobulina u kolostrumu vrlo brzo se menja i posle 12 časova opada na oko 70 odsto, a 24 časa po teljenju na samo 40-50 odsto količine koja se nalazi u njemu neposredno, posle teljenja krave. S druge strane i sposobnost usvajanja imunoglobulina, od strane novorođenog teleta, takođe se stalno menja i ograničena je na prvih 24-30 časova života. Otuda je neophodno da ishrana teladi kolostrumom započne već u prvom ili drugom času po teljenju i da se u toku prvih 24 sata obavlja u pet do šest navrata sa količinama od po 0,5-1 kg.
To mleko predstavlja izuzetno važnu hranu u životu teleta i pruža mu ne samo osnovnu zaštitu protiv raznih želudačno-crevnih i respiratornih oboljenja, već obezbeđuje i čišćenje digestivnog trakta. Jednovremeno, ima zadatak da tele snabde potrebnom energijom, proteinima, mineralima i vitaminima s obzirom da ih sadrži dvostruko do desetostruko više od normalnog - punomasnog mleka.
Razvoj funkcija digestivnog trakta teleta pri tome je takav da kolostrum, odnosno kasnije mleko, sve do uzrasta od osam nedelja preko ezofagealnog žljeba direktno odlazi u sirište, nezavisno od toga da li telad sisaju ili se hrane tečnom hranom iz otvorene posude (kofe) ili putem cucle, navodi niški stručnjak.
Davanje suve hrane počinje već u prvoj nedelji života, a cilj je da se mladunci što pre naviknu, zbog uticaja na razvoj buraga uključujući porast mišićnog i epitalnog tkiva i nagomilavanje pigmenata u sluzokoži kao i na apsorbcionu sposobnost buraga.
Za ishranu treba koristiti seno zelene boje sa dobro očuvanim lišćem. Takvo se najbolje priprema od zadnjeg otkosa lucerke, kod koga je najpovoljniji odnos lista i stabla. Druga kabasta hrana uvodi se u obrok kasnije.
Izvori
Tagovi
Autorka