Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 29.08.2015. 09:00

Stočari strahuju od nedostatka stočne hrane

Umanjenje prinosa koje je evidentno gotovo na svakoj parceli, brine ne samo ratare, nego i stočare koji se plaše nedostatka stočne hrane i njenog poskupljenja.

Foto: depositphotos.com
  • 743
  • 393
  • 0

Bliži se kraj tropskog leta, a dok poljoprivrednici obilaze svoje parcele i procenjuju koliko su do sada umanjeni prinosi, meteorolozi za nekoliko dana najavljuju još jedan vreli talas.

Stručnjaci kažu da su tokom leta registrovane temperature koje po svojoj visini pripadaju tropskim. Kao takve, svakodnevno su uticale na prinose. Na udaru je vodeća ratrska kultura - kukuruz ali i soja, a velike posledice će osetiti proizvođači povrća na otvorenom.

Umanjenje prinosa koje je evidentno gotovo na svakoj parceli, brine ne samo ratare nego i stočare. Roda kukuruza neće biti kao prošle godine, jer je počeo da podgoreva, naročito na peskovitim zemljištima, a veoma male površine se navodnjavaju. Praksa je pokazala da slabiji rod povlači za sobom rast cena, a samim tim i poskupljenje celokupne stočarske proizvodnje.

Skupa hrana mogla bi da dovede do smanjenja grla

Zora Feđver iz Tovariševa vlasnica farme od stotinu grla stoke, pretežno krava muzara, strahuje da li će moći da pripremi dovoljno stočne hrane za narednu godinu. "Kukuruz čiju smo proizvodnju zasnovali na oko pedeset hektara, slabo podnosi sušu, Dobar deo useva koristimo za pripremu silaže, a sa ovim poslom upravo zbog suše i prinudnog dozrevanja startovali smo ranije. Već sad se vidi da će zrno biti šturo, a klip lagan. Blagovremeno smo obavili treću kosidbu lucerke sa 12 hektara, a kako stvari stoje, kada se pogleda koren, koji se na dosta mesta lagano suši, mislim da četvrte kosidbe neće ni biti. Prinos soje na mojim parcelama će biti znatno umanjen, 30 - 40%. Stočna hrana će biti skupa i bojim se da će mnogi stočari biti prinuđeni da smanjuju broj grla", kaže Zora.

Problem su i dugovanja za kreditiranu proizvodnju

I Božidar Manojlović iz Mladenova, ratar i stočar koji radi 35 hektara zemlje obilazi svoje parcele i procenjuje da li će mu ovogodišnji, smanjeni rod kukuruza i soje biti dovoljan da prehrani bikove i svinje u tovu. "Obzirom da ću imati umanjen rod za prodaju neće ostati ni zrna, ali ću biti zadovoljan ako sa ovim količinama budem imao dovoljno stočne hrane do sledeće berbe. S druge strane gledano, imaću problem kako da izmirim dugovanja za repromaterijal obzirom da mi je ratrska proizvodnja kreditirana. Izvesno je da će komponente za pripremu stočne hrane poskupeti i pitanje je koliko će stočara morati rasprodati svoje krave, bikove, svinje...", objašnjava Manojlović.

Iste muke muče i odgajivače svinja i prasića. "Godina je teška i neizvesna i za Zoru i Gorana Tasića, vlasnike farme svinja u Bačkoj Palanci. "Imamo trenutno 100 krmača i 300 prasadi. Obrađujemo 94 hektara i sav rod kukuruza, soje i pšenice koristimo za ishranu svinja. Dnevno u našoj mešaoni napravimo 500 kiligrama koncentrata. Suša je učinila svoje i pitamo se da li ćemo imati dovoljno sirovina", žale se Tasići.

Siguran pad poljoprivredne proizvodnje

Agrarni analitičar Milan Prostran tvrdi da će poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji imati sigurno pad i negativni predznak, obzirom da su usevi kukuruza podbacili za 30%, dok štete na soji iznose 50% - 70%. Gledajući iz svog ugla, statističari računaju da će poljoprivreda pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde dolara te je za očekivati da i osnovne životne namirnice poskupe za 10 do 20%. Dobri poznavaoci prilika sećaju se 2012. godine, kada je šteta u oblasti poljoprivrede bila čak milijardu evra. Poskupele su osnovne životne namirnice, evro je skočio, tako da je godina završena uz rast cena od 14%. Za sada, kako je najavio ministar trgovine, Rasim Ljajić ne možemo govoriti o uticaju suše na poljoprivredne proizvode, a država će preduzeti odgovarajuće mere ako zbog suše dođe do ozbiljnijeg narušavanja stanja na tržistu.

Foto: depositphotos.com; robert_g


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Suša Stočarstvo Zora Feđver Božidar Manojlović Goran Tasić Silaža Kukuruz Soja Dugovanja Kreditirana proizvodnja Repromaterijal Stočna hrana Umanjeni prinosi Milan Prostan Rasim Ljajič Životne namirnice Poskupljenje


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)