Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 11.03.2017. 15:00

Stočni kelj - vesnik prolećne ishrane goveda

Stočarima sledi period u kome će goveda preći se sa višemesečne suve krme na zelenu, svežu, sočnu krmu. Potrebna je postepena, balansirana ishrana a prva sveža stočna hrana na meniju je - stočni kelj.

Foto: YvonneH/ Pixabay
  • 1.776
  • 226
  • 0

Ishrana goveda, naročito mlečnih krava, osnovni je parametar ekonomičnosti proizvodnje. Ishrana i sastav obroka variraju tokom godine i zavise od mnogo faktora, laktacionog perioda, godišnjeg doba, ciklusa vegetacije, vremenskih prilika i slično. Svaka takva nagla promena sastava obroka kod visokomlečnih krava u proizvodnji izaziva stres.

Poseban problem je sa probavnim traktom, i često dolazi do probavnih smetnji i tegoba. Stoga je vrlo bitno govedima osigurati što je moguće više jednak obrok tokom godine. Nešto na šta stočari često ne obraćaju pažnju je postepeno balansiranje obroka kod prelaznih perioda sa jedne na drugu vrstu hrane. Upravo takav jedan period sledi - rano proleće. Prelazi se sa višemesečne suve krme na zelenu, svežu, sočnu krmu.

Prolećna ishrana goveda

Početak proleća je period koji često stočarima donosi određene probleme u sistemu ishrane, kada su uskladištene količine "zimske krme" pri kraju, a sveža zelena masa tek u početku porasta i nema je u dovoljnim količinama za sastav obroka. Krmiva tokom dužeg stajanja preko zime izgube kvalitet, procentualno se smanji udeo vitamina, minerala, i hranjivih materija, pa je vrlo bitno pravilno i postepeno započeti ishranu u proleće kako u štali tako i prilikom isterivanja goveda na ispašu.

Rana ispaša dovodi do oštećenja biljaka u porastu, jer goveda gaze vlažno tlo i nanose dodatnu štetu. Stoga bi ispašu trebalo otpočeti kada je visina travnatog pokrivača otprilike od 15 do 20 cm.

Kod balansiranja obroka u prelaznom periodu potrebno je izbegavati naglo davanje zelenih sočnih krmiva. Uz postepeno uvođenje manjih količina, poželjno je davati i određenu količinu suvih krmiva, poput sena. Prelazni period najlakše je obaviti sistemom ishrane u štali.

Prvi stiže stočni kelj

Tokom ovog perioda, krave često troše materije iz vlastitih rezervi, što se posle loše manifestuje na kondiciju i ukupnu proizvodnju mleka. One rado konzumiraju stočni kelj, koji sadrži veliki udeo lišća, pa ga je potrebno postepeno uvoditi u sistem ishrane cca: 20-30 kg po grlu.

Smatra se da je stočni kelj sorte Perast najranija stočna hrana - uz dobre vremenske uslove, početkom aprila može biti spreman kao komponenta obroka. To je vrlo kvalitetna kabasta hrana, koja itekako može poslužiti do maja i dospevanja druge zelene sočne krme.

Foto: YvonneH/ Pixabay


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.