Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna
  • 28.06.2017. 14:30

Striža ovaca na Pešteru

Striža ovaca uz mobu deo je tradicionalnog ovčarstva Peštera. Sve se obavlja ručno. Iako ima široku upotrebu, vuna nije na ceni.

Foto: Jasmin Hot
  • 2.735
  • 270
  • 1

Porodica Hot u tutinskom selu Suvi Do na Pešteru tradicionalno uzgaja sjeničku pramenku. Broj od oko 260 ovaca na gazdinstvu traži mnogo rada i dobru organizaciju posla tokom čitave godine, pa je tako i sa strižom, koja se u ovom kraju obično dešava tokom juna, nešto kasnije nego u ostalim delovima zemlje.

Sve završeno u jednom danu

Svake godine Hoti strižu ovaca, kao veoma zahtevnu sezonsku aktivnost, obave tako što u mobu pozovu 15 do 20 strižalaca i sav posao se završi za jedan dan. Tako je i ovog puta striža završena u veoma kratkom roku, pa su ovce spremne za letnju sezonu. Ali striža u ovom kraju ima i svoj društveni, edukativni, pa čak i zabavni karakter, kroz koji se neguju tradicija i običaji.

"Striža obično počinje početkom juna kada to dozvole vremenske prilike, jer je potrebno lepo vreme bez vlage. Ove godine smo imali 260 ovaca za strižu. Za taj dan tradicionalno koljemo najbolju ovcu u stadu i od tog mesa spremamo ručak za mobu. Ove godine je bilo 20 ljudi iz Srbije i Crne Gore. Oni su se nadmetali u brzom strižanju, gde je najbrži bio Mehmed Ajdarpašić iz Vrševa u Crnoj Gori. Za pobednika nema posebne nagrade, jedino što i njemu svi mi idemo u mobu kako bi ostrigali negovo stado", priča Jasmin.

U brzom strižanju najbrži je bio Mehmed Ajdarpašić iz Vrševa u Crnoj Gori

Striža se uči od malih nogu

Kod Hotija striža ovaca obavlja se ručno, makazama (nožnicama), kao što se od davnina radilo. To je veština koja se prenosi sa generacije na generaciju, uči se od malih nogu i može da se radi sve dok je čovek sposoban za takvu vrstu posla.

"Ovca počinje da se šiša od glave, preko vrata, onda jedna, pa druga strana. Potrebno je da ovce imaju dobru pašu pre striže, kako bi im krenula nova čista vuna, tako je mnogo lakše strići ovcu", kaže naš domaćin.

Cena vune mala, korist od nje velika

Iako se danas sve manje plete i tka, ipak je ovčija vuna značajna u industriji. Pored toga što je tekstilna sirovina, primenu je pronašla i u građevinarstvu, kao ekološki termoizolacioni materijal. Međutim, ne valja to što je cena vune niska.

"Vuna je jako ruda i kvalitetna, pogodna je za izradu jorgana, jastuka, dušeka i naravno za izradu raznih delova odeće i obuće. U novije vreme se koristi za izolacije u građevini. Ali cena vune je nažalost jako niska i ove godine se kreće 50 do 60 din za kg", zaključuje Jasmin.

Foto: Jasmin Hot


Tagovi

Jasmin Hot Suvi Do Pešter Moba Sjenička pramenka Striža ovaca Ovčija vuna


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar