Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 23.09.2015. 14:00

Svinje i živina ne smeju jesti neprerađenu soju!

U prehrani preživara, kao što su krave, ovce i koze, može se koristiti punomasno sojino zrno bez ikakve prethodne obrade. Međutim, u ishrani mlečnih krava s takvim zrnom moramo biti oprezni.

Foto: depositphotos.com/robert_g
  • 5.426
  • 79
  • 0

Soja je vredno proteinsko krmivo, a po sadržaju belančevina, vitamina i aminokiselina je nezamenljiva. Jedno zrno u proseku sadrži 38% belančevina, 20% ulja, te više od 30% različitih ugljenih hidrata, vitamina i minerala.

Važnost termičke obrade soje

“Ipak, u sirovom obliku soja sadrži i štetne materije ureazu i tripsin. Njihovo prisustvo zaustavlja aktivnost enzima koji su važni za probavu preživara. Da bismo je koristili kao stočnu hranu, soju je potrebno termički obraditi tostiranjem, ekstrudiranjem ili kuvanjem. U procesu ekstrudiranja, zrno soje se usitnjava i zagreva do temperature od 120 do 135 °C, najviše pola sata, u zavisnosti od tehnologije prženja. U procesu tostiranja visokim temperaturama - prženjem, poništavaju se nepovoljna dejstva ureaze i tripsina. Tek tako prerađena soja pogodna je za ishranu nepreživara odnosno svinja i živineističe agronomski stručnjak, Iva Majhen Vlašiček.

Za preživare kao što su krave, ovce i koze, u prehrani može da se koristi i neprerađeno zrno soje. Ogledi su dokazali da količina od 2 kg na dan u obroku krava, ne izaziva nikakve probavne smetnje.

Soja je dobra za silažu u kombinaciji s kukuruzom

“Međutim, u obrok pri tome ne sme biti dodata urea. Ukoliko se čuva duže vreme, mleveno zrno soje može da užegne, pa ga takvog ne treba čuvati duže od 4 - 5 dana. Soja se može koristiti i za zelenu krmu ili silažu u smeši sa kukuruzom. U silaži sa kukuruzom ona podiže sadržaj proteina i njihovih aminokiselina u siliranoj masi. Ipak u prehrani stoke, najčešće se koristi u obliku sojine sačme ili pogače, koje su nusproizvodi prehrambene industrije. Sadržaj proteina u njima je oko 40% , a tako prerađena ne izaziva probleme u ishrani stoke, pa je i najprihvatljivija za sastavljanje obroka“ pojašnjava Majhen Vlašiček.

Soja kao kultura ima pozitivan uticaj na fizička, hemijska i biološka svojstva zemljišta. Na korenu soje, u zemljištu povoljne pH vrednosti, formiraju se kvržice u kojima se nalaze bakterije koje vezuju azot iz vazduha. U gustom sklopu, ako je namenjena proizvodnji zelene mase, povoljno deluje na suzbijanje korova. Soja je, takođe, odlična pretkultura za sve ratarske kulture, izuzev mahunarki.

Foto: depositphotos.com/robert_g


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Svinje Soja Koze Stočna hrana Enzimi Silaža Krave Ovce Zelena krma Živina Urea Štetne tvari Pretkultura Termička obrada Ureaza Preživači Proteinsko krmivo Tripsin Tostiranje Ekstrudiranje Nepreživači Neprerađeno zrno Iva Majhen-Vlaši


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]