Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 02.03.2019. 09:00

Tov junadi: Izbor rase prvi korak do uspeha

S obzirom da se radi o principu "all in, all out", svaki pogrešan korak i odabir direktno utiče na konačni rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi-rasa.

Foto: Bigstockphoto/mulderphoto
  • 925
  • 75
  • 0

Odlučili ste, vidite šansu u stočarstvu, imate sve predispozicije da se bavite uzgojem tovnih junadi. Izgradili ste objekat za držanje/farmu, nabavili ste i poljoprivredne mašine, povezali ste se sa dobavljačima hrane - koncentrata, na sopstvenim površinama planirana je setva silažnog kukuruza, planiran je i dovoljan broj bala senaže, otkup utovljenika dogovoren  i recimo želite 10 junadi u turnusu. Fudbalski rečeno, pred početak utakmice, teren pogodan za igru, uslovi idealni. Rezultat tek nakon 90 min, a u tovu nakon minimalno 200 dana ?

Odabir teladi za tov

Kod farmera koji prvi put kreću u uzgoj i tov junadi, ali i kod onih sa iskustvom većinom se kupuju muška odhranjena telad. Biraju se kvalitetna, zdrava, po konstituciji i po rasi ujednačena telad, formirajući grupu/stado sa teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentrovane hrane, kako se ne bi pojavio tzv "negativni tov" kada telad još uvek nepriviknuta posle mleka na uzimanje hrane, gladuju i gube svoju ulaznu težinu.

Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja, uvek je dobro "osigurati se" i povesti sa sobom veterinara. Pomoć veterinara pri izboru je u tom momentu neprocenjiva, obzirom da i u tovu važi izreka: kako seješ, tako ćeš i žeti. Kakva i kako se telad uvode u tov, zavisi i konačan uspeh tova. S obzirom da se radi o principu "all in, all out" (sve unutra, sve napolje, op.u.), svaki pogrešan korak i odabir direktno utiču na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, zbog toga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi- rasa.

Odabir rase za tov

Sva muška telad mogu se uvesti u tov, ali nemaju sve vrste, rase iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Prosto rečeno, hokejaš može igrati fudbal, ali ne tako uspešno kao fudbaler koji čitav život trenira fudbal, potiče iz porodice fudbalera i posvećen je samo tome. Vodeći se činjenicom da postoje rase goveda specijalizovane, sa genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mleka, mesa ili kombinovane rase i farmer pri odabiru teladi treba da vodi i računa o izboru rase.

U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, rase goveda koje ranije polno sazrevaju, fizički se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman (tj. odnos obrađenih butova naspram ukupne mase žive životinje). Neke od najpoznatijih i traženih rasa goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Šarole, Angus, Limozen i na našim prostorima najzastupljenija rasa kombinovanih osobina (meso-mleko) Simental.

Takođe postoje i sve više su zastupljene na tovilištima rase koje su ukrštene, većinom mesnih rasa, predodređeni za veći prirast, dinamiku rasta i povoljan odnos mesa i masti. Izbor rase mora da prati i raspoložive resurse na farmi, tehnologiju tova i spoljne faktore okruženja poput klimatskih prilika. Neke rase imaju veći okvir (Šarole, Limuzin), postižu veće završne težine, stoga zahtevaju i veće količine voluminozne i sveže krme dok se neke (Angus i Hereford) odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uslovima.

Simental pasmina - dobar izbor za tov

Simental govedo odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, zbog toga je jedna od najrasprostranjenijih pasmina u Evropi, gde se koristi za proizvodnju mleka i mesa. Ovog "švajcarca" po poreklu mnogi farmeri koriste u intenzivnoj proizvodnji mesa, iako je kombinovana rasa. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1300 g/dan, uz optimalnu ishranu klanična masa bikova je u proseku oko 600-650 kg.

Ukoliko se u tov uvodi više teladi, najbolje je zbog tehnologije tova razvrstati ih u nekoliko grupa po 15 teladi. Na malim porodičnim gazdinstvima, do maksimalno tri grla u uzgoju, najzastupljenija je rasa Simental. Muška telad uvode se u tov do šest meseci starosti oko 150-200 kg težine u turnus koji u proseku traje minimalno 200 dana do odgovarajuće izlazne klaoničke težine.


Tagovi

Tov junadi Simental rasa Izbor rase Randman Odabir rase Telad


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]