Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 26.12.2016. 10:15

U stočarstvu nema improvizacija

Porodično gazdinstvo Vučetić iz srednjobanatskog sela Taraš uspešno se pored ratarstva i povrtarstva bavi mlečnim govedarstvom. Moderni objekti i oprema, kvalitetna ishrana i dobra genetika osnovni su preduslovi za postizanje dobrih rezultata u ovoj grani stočarstva, a ovi domaćini ih i ispunjavaju.

  • 3.657
  • 538
  • 0

Ratinko i njegova spuruga Snežana završili su Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a imaju i naslednike, koji ozbiljno nameravaju da nastave ovaj posao. Vučetići u ovom trenutku imaju 60 muznih krava, 15 su pred teljenjem, tako da se radovno muze 45 grla.

Crveni holštajn najzahvalniji za držanje

Na farmi je najzastupljeniji crveni holštajn, a ima i nekoliko grla crnog. Od nedavno, tu su i simentalke.

„U našim uslovima crveni holštajn je vrlo dobar. Ova rasa dobro podnosi sušu i daje dosta mleka. Koliko ćemo mleka dnevno dobiti zavisi od vremenskih uslova i perioda kada se muze. Naše krave idu na ispašu i u maju kada je trava najbolja, dnevno bude i 1.000 litara mleka. A sada, u suvom periodu, količina je oko 800 litara. Zbog toga je crveni holštajn i dobar, a loše rezultate postiže u tovu i proizvodnji teladi“, objašnjava Ratinko Vučetić.

Ovaj domaćin ne žali se na isplativost proizvodnje.

„Subvencije od 25.000 po grlu za svaku umatičenu kravu i junicu prošle godine sam prvi put dobio na vreme. To je svakako za pohvalu. Ne treba davati podsticaje u decembru i u januaru kada je hrana najskuplja. A i premije za mleko više ne kasne. Premija je 7 dinara po litru i ona nije zanemarljiva za veće proizvođače. Na manje, ona nema velikog uticaja“, dodaje Ratinko.

Kvalitetna hrana donosi kvalitetno mleko

Iako je nosilac ovog poljoprivrednog gazdinstva naš sagovornik, na imanju svi ukućani imaju svoja zaduženja i svi doprinose njegovom razvoju. Supruga Snežana vodi brigu o životinjama. Ona je zadužena za ishranu, mužu, kvalitet mleka, higijenu.

„Mleko isporučujemo zrenjaninskom „Mlekoproduktu“. Sadašnja cena je 35 dinara za litar. Mi imamo mleko ekstra klase, tako da ostvarujemo i beneficije na kvalitet. Zdrava i kvalitetna hrana osnovni su preduslovi da se dobije mleko ekstra kvaliteta. To između ostalog znači i da u njemu nema aflatoksina. Od izuzetne važnosti je i higijena prilikom muže. Imamo laktofriz i tu skladištimo mleko, tako da u svakom trenutku možemo da garantujemo za njegov kvalitet. Dnevni štalski prosek je 20 litara“, priča Snežana.

Ova vredna žena objašnjava da su krave sa njihove porodične farme sedam meseci tokom godine na ispaši, od aprila do decembra. Ako je zima blaga i duže. Tokom zimskih meseci za ishranu se koriste detelina, seno i koncentrati. U poslednje tri godine na ovoj farmi se ne pravi silaža jer, kako kaže Snežana, njen suprug ne može i to da postigne.

Modernizacija je Vučetićima olakšala rad

Prošla je čitava decenija od kada je na ovoj farmi izgrađeno novo izmuzište, a modernizovani su i drugi objekti.

„Ne koristimo vezni sitem. Krave u štali se slobodno kreću. A kada je o muži reč, izmuzište nam mnogo olakšava i skraćuje posao. Veća je i preglednost. Ipak, imamo i određeni broj krava koje muzemo po starom sistemu. One su ili tek oteljene, ili treba da se tele, ili su bolesne“, obajšnjava Ratinko Vučetić.

Budućnost je u selu

Snežanin i Ratinkov stariji sin Slobodan svoju budućnost vidi na porodičnom imanju. On je učenik četvrte godine Poljoprivredne škole u Zrenjaninu u kojoj je postigao izuzetne rezultate. Planira da upiše novosadski Poljoprivredni fakultet, baš kao i njegovi roditelji.

Slobodan
Slobodan Vučetić

„Želim da nastavim da se bavim ovom poslom. To je porodična tradicija. Planiram da upišem Poljoprivredni fakultet, a još uvek se dvoumim koji će to smer biti. Fitomedicina ili ratarstvo i povrtarstvo. Volim da radim na imanju. Pomažem kad god mi to dozvole školske obaveze. Ili pomažem da se namire krave ili sa ocem odlazim na njivu da oremo, pripremamo zemljište, sejemo. Ne izostaje ni bacanje bala deteline i sena“, veselo priča Slobodan koji je napunio 18 godina istog dana kada smo i posetili ovo domaćinstvo.

Iako je tek postao punoletan, a i fakultetski dani su pred njim, ovaj osamnaestogodišnjak već ima planove koje bi u budućnosti zajedno sa svojom porodicom voleo da realizuje.

„Na prvom mestu bih voleo da još malo automatizujemo proizvodnju. A bilo bi dobro da u budućnosti još malo proširimo imanje i proizvodnju. Zemlje nema u izobilju i ne može lako da se kupi, proširivanje proizvodnje moglo bi da se postigne nabavkom modernije mehanizacije i poboljšanjem tehnologije proizvodnje. Razmišljam o praktikovanju dve žetve tokom godine“, kaže Slobodan Vučetić.

Simentalac se širi po Banatu

Kako kaže naš domaćin, sticajem okolnosti od Grada Zrenjanina je kao donaciju dobio dve steone junice simentalske rase.

„Kod mene su godinu dana bile na ispaši. Vrlo dobro su podnele ove naše uslove, ali za nijansu su dale manje mleka od crvenog holštajna. Pošto je reč o donaciji, moja obaveza je da prvo žensko tele od svake junice predam drugom stočaru. Jedna od tih junica otelila je žensko tele i ja sam ga predao stočaru kojeg je odabrao donator - Grad Zrenjanin“, kaže Ratinko.

Tele teško 350 kg sa farme u Tarašu odvezeno je na farmu u Farkaždinu.

„Dobio sam junicu staru oko godinu dana. Simentalske je rase, dobrog porekla, iz uvoza. Planirao sam da u svom stadu poradim na povećanju kvaliteta mleka, kao i da pojačam genetiku. Inače, imam 23 grla. Od toga 12 su muzne krave, tri su steone junice, a ostalo su mala junad. Imam i crveni holštajn i simentalke. U budućnosti bih akcenat stavio na simentalce“, kaže Slavoljub Milošev iz Farkaždina.

On je napomenuo da predhodnih godina nije bilo ovakvih projekata u organizaciji lokalne samouprave i da je veliko zadovoljstvo ostvariri ovakve benefite.

Grad ne odustaje od podrške poljoprivrednicima

Dodela steonih junica stočarima samo je jedan vid pomoći, a čelnici zrenjaninske lokalne samouprave najavljuju da će nastaviti da pomažu i da ulažu u razvoj poljoprivrede.

„Podelili smo 93 visokokvalitetne steone junice simentalske rase uvežene iz Austrije tokom predhodne dve godine. Grad je u te svrhe izdvojio 27,8 miliona dinara, a daljom podelom teladi projekat se nastavlja. Kada smo pre dve godine pravili plan za ovaj projekat nismo bili sigurni kako će on izgledati. Sada mogu da kažem da ga uspešno realizujemo zajedno sa našim stočarima. U ovom trenutku delimo i 18 teladi od tih junica. To je deo ugovora“ kaže prvi čovek grada, Čedomir Janjić.

Inače, Zrenjanin je prvi grad u državi koji je sproveo ovakvu akciju. Zbog toga je na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobio značano priznanje - Veliku plaketu za doprinos razvoju govedarstva u srednjem Banatu.

Janjić je rekao da će ovaj vid pomoći stočarima biti nastavljen i tokom 2017. godine. Takođe je najavio nekoliko novih projekata namenjenih povrtarima i pčelarima i izrazio uverenje da će oni izazvati zadovoljstvo kod proizvođača.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Mlečno govedarstvo Stočarstvo Improvizacije Ratinko Vučetić Smežana Vučetić Slobodan Vučetić Taraš Grad Zrenjanin Crveni holštajn Crni holštajn Simentalac Štalski prosek Mleko ekstra kvaliteta Laktofriz Izmuzište Slavoljub Milošev Farkaždi


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin