Period jagnjenja počinje tokom januara, a završava se u martu i najvažniji je deo ovčarske proizvodnje.
U optimalnim uslovima držanja, ovce se mogu jagnjiti tokom cele godine, ali tradicionalno su to najčešće dva perioda, zimsko i prole'no, dok se jesenje retko praktikuje. U zimskom periodu jagnji se najviše ovaca, on počinje tokom januara, a završava se u martu i najvažniji je deo ovčarske proizvodnje.
Iako ovce s lakoćom mlade donose na svet, gubitaka ipak ima, i oni mogu biti do 20 odsto. Najčešći razlog je što se oko 80 ovaca ovaca jagnji noću. Iskusni proizvođači znaju, ali one mlađe treba podsetiti, da je u ovom periodu neophodno ovcu pripremiti, obezbediti joj odgovarajuće uslove okoline, pomoći joj pri samom jagnjenju, te pravilno postupati sa jagnjetom i ovcom nakon jagnjenja.
"Prostor za jagnjenje mora biti prozračan bez promaje, s dovoljno svetla, stelja u njemu mora biti čista i suva, temperatura bi trebala biti oko 10°C, prostor podeljen na boksove, podna površina boksa po ovci iznosi dva kvadratna metra. Osvetljenost (prozori-površina ) mora biti minimalno 10 odsto površine poda", podsećaju iz Sajetodavne FBiH, napomenuvši da ovčarnik i prostor namenjen jagnjenju mora biti očišćen, dezinfikovan, a zidovi i plafon okrečeni.
Ovci treba ošišati vunu na repu i prednjem delu zadnjih nogu i po stomaku ispred vimena kako bi jagnje nesmetano moglo da nađe vime zbog sisanja mleka. Najbolje je pustiti je da se sama ojagnji, ali, vaše prisustvo je važno u slučaju da nastanu problemi, tada ovci treba polako prići, uhvatiti je i poleći. Nakon toga proveriti položaj ploda.
"Kada je položaj pravilan, tj. ako zajedno izlaze prednje noge, a na njima glava, pristupa se jagnjenju ovce. Prvo se povuče jedna, a zatim druga noga. Obe su noge tada u ispruženom položaju. Jedna osoba polako vuče noge prema dole, tj. prema vimenu ovce, a druga izvlači glavu ploda", pojašnjavaju savetodavci.
Evo osam najčešćih uzroka uginuća jagnjadi i jaradi - kako ih sprečiti?
U pet odsto slučajeva plod izlazi zadnjim krajem, ima zadnji položaj. Tada je potrebno izvući jednu po jednu nogu kao i u prednjem položaju te polagano povući plod za obe noge prema vimenu ovce. Ako plod ima drugačiji položaj od prethodna dva, on je nepravilan, što uzrokuje teško jagnjenje. Tada treba pozvati veterinara.
Nakon što se ojagnji, jagnjetu se očisti nos i usta od sluzi. Ako je jagnjenje bilo teško i dugotrajno, jagnje moramo odmah podići za zadnje noge da mu plodova voda, koja mu je ušla u usta tokom jagnjenja, ne bi ušla u pluća. Zatim ga je potrebno preneti na suvu stelju. Vime treba oprati toplom vodom i obrisati suvom, čistom krpom.
Prve mlazove mleka (kolostruma) treba izmusti u posebnu posudu i adekvatno zbrinuti. Zdrava, vitalna jagnjad dići će se za 10 do 15 minuta i tražiti ovcu, početi da sisaju. Slabijoj jagnjadi potrebno je pomoći pri sisanju. Ako jagnje ne može da stoji, kolostrum se izdoji i daje mu se da popije.
Mora se paziti da temperatura mleka bude od 37 do 38 °C. Jagnje mora popiti kolostrum u roku šest do osam sati, najkasnije 24 sata nakon dolaska na svet.
Tagovi
Autorka