Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskustva švajcarskih svinjara
  • 18.08.2016. 08:00

Umesto žitaricama mangulice hrani povrćem

Paskal Sondereger, jedan je od najvećih odgajivača mangulica u Švajcarskoj. U susretu sa kolegama iz Šumadije, koje tek žele ozbiljno da se posvete gajenju mangulica kaže da se odgoj u suštini razlikuje u načinu ishrane.

  • 3.085
  • 292
  • 0

Mangulice u Švajcarskoj hrane povrćem! Takav režim ishrane, bar, primenjuje Paskal Sondereger iz oblasti Sent Galen. On je jedan od najvećih odgajivača mangulica u toj zemlji, a nedavno je bio gost, u Šumadiji, gde je posetio nekoliko domaćina koji razmišljaju da se ozbiljno posvete gajenju mangulica.

Njegova priča ne razlikuje se samo u načinu ishrane, već i po tome što mora da ispoštuje još nekoliko strogih propisa u Švajcarskoj da bi uopšte mogao time da se bavi. Sondereger je građevinac po struci i zanimanju, a odgajanje mangulica još uvek mu je hobi. Na iznajmljenoj zemlji ima 30 grla. Čak i sa tim brojem prošle godine bio je jedan od najvećih odgajivača, među svega 50 kolega stočara.

Paskal sa prijateljima iz Šumadije

Za trideset svinja - jedan hektar zemlje

"Ja iznajmljujem zemlju na kojoj odgajam mangulice, jer naprosto nemam svoju. Prvo sam morao da ispoštujem propis da za tih 30 svinja iznajmim jedan hektar sa štalom. Zakupnina je visoka, čak 700 franaka. To je za nas mnogo novca. U Šumadiji sam video da mnogi ljudi imaju ogromne okućnice, koje se prostiru na 2-3 hektara. Oni za to ne moraju da plaćaju zakup, što u startu smanjuje troškove", kaže Paskal, koji je bio gost u gazdinstvu Lazarevića, u selu Čumić, kod Kragujevca.

Meso prodaje preko distributera

Paskalova farma nalazi se u okolini Bodenskog jezera, tačnije u mestu Lomis. Odlučio je da ogaja mangulice jer je njihovo meso sve traženije u svetu. On ima dva dobavljača, preko kojih se meso sa njegovog gazdinstva distribuira u preko 50 ekskluzivnih restorana širom Švajcarske. Propisi jasno definišu ko može da otkupljuje i prerađuje meso koje stiže do kupaca. Takođe, postoje sertifikovane firme koje suše meso.

Paskal Sondereger - odgajivač svinja iz Švajcarske

Prvo škola za seljake, pa onda uzgoj

Sodergerov cilj je da postane lider u uzgoju i da iznajmljuje deset hektara zemlje. Tada bi mogao da uzgaja 10-20 krmača, od kojih bi u tovu dobio oko 300 prasića.

"Za uzgoj mangulica u Švajcarskoj morate da imate sertifikat o završenoj obuci ili školi. Ukoliko želite da gajite 3-60 komada, obavezni ste da pohađate kurs koji organizuje država. Ako hoćete da gajite više od 60 mangulica morate da imate završenu trogodišnju školu za seljake. To je poseban obrazovni sistem koji vam omogućava da budete upućeni u sve ono što ima veze sa poljoprivredom, stočarstvom ili nekom drugom oblašću u agraru. Jednostavno, propisi su takvi", dodaje Paskal.

Zašto brokoli umesto žitarica?

Paskalove mangulice jedu isključivo povrće. Na jelovniku su kelj, kupus, šargarepa, brokoli, paprike. Tu hranu uzima od lokalnih proizvođača koji ne mogu da je prodaju ili je na granici upotrebljivosti.

"Svinje ne hranim žitaricama jer su od njih mast ili slanina žute boje. Kod mojih svinja mast je bele boje. To bih preporučio i srpskim odgajivačima. Video sam da ih ovde hrane upravo žitaricama. Ali, iz iskustva znam da je ovaj sistem bolji. S druge strane, u Šumadiji ima niz prednosti. Osim poseda, koje sam već pomenuo, pogodnost je i što domaćini ovde mogu sve sami da rade. Ne moraju čak ni da iznajmljuju radnu snagu, zato što ima dosta članova porodice u jednom gazdinstvu", kaže Sondereger.

Šunka od Sonderegerove mangulice

Šunka sa 1.500 metara nadmorske visine

Gost Šumadije kaže da šunku od mangulica pravi specijalnim metodama, zahvaljujući podneblju u kojem živi. Suši je na planinskom vazduhu, na čak 1.500 metara nadmorske visine.

"Te šunke suše se tačno godinu dana na Alpima, i kada ih iznesem na tržište, predstavljaju pravi delikates, koji u restoranima ima i posebnu cenu, zaključuje Paskal Sondereger.


Foto prilog


Tagovi

Paskal Sondereger Mangulice Odgoj Švajcarska Ishrana povrćem Šumadija Čumić Gazdinstvo Lazarević Žitarice Žuta mast Šunka od mangulica Alpi


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!