Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski otpad
  • 24.08.2022. 09:00

UMP: Životinjski otpad odlagati u međuobjekte za privremeni smeštaj

U okviru projekta spovedeno je i istraživanje o načinu postupanja sa animalnim otpadom od strane poljoprivrednika - farmera, gde je utvrđeno da kod uginuća sitne stoke samo 10 odsto farmera poziva veterinara ili zoohigijenu.

Foto: Depositphotos/modfos (ilustracija)
  • 187
  • 42
  • 0

U Srbiji se i dalje sa uginulim životinjama ili ostacima od klanja postupa suprotno Zakonu o zaštiti životne sredine, Zakonu o upravljanju otpadom i Zakonu o veterinarstvu, ističe Udruženje mladih poljoprivrednika iz Jagodine u saopštenju dostavljenom redakciji.                             

Zoohigijena šalje - kafilerija ne prima?

Kroz napisani projekat "Animalni otpad i divlje deponije - prošlost ružnih navika!?", rađena je analiza Lokalnog plana upravlljanja otpadom i izveštaja o stanju divljih deponija na teritoriji opštine Rekovac. Problemi koji su uočeni tiču se pre svega institucionalnog okvira - nadležne institucije, organi i komunalna preduzeća nemaju dovoljne kapacitete niti mogućnosti za potpuno sprovođenje zakonskih obaveza.

Sažetak projekta (foto: UMP)

U prilog tome govori i odgovor komunalnog preduzeća nadležnog za zoohigijenu, da redovno sakupljaju i isporučuju sporedne proizvode životinjskog porekla kafijeriji, dok kafilerija tvrdi da u poslednje tri godine nisu primili otpad ove vrste sa teritorije opštine Rekovac, istražuje Udruženje.

Šta može biti rešenje?

U okviru projekta spovedeno je i istraživanje o načinu postupanja sa animalnim otpadom od strane poljoprivrednika - farmera, gde je rađena analiza načina postupanja u praksi, i utvrđeno da kod uginuća sitne stoke samo 10 odsto farmera poziva veterinara ili zoohigijenu, a da čak 25 odsto njih uginule životinje baci ili zakopa na obližnje đubre gde se odlaže stajnjak sa farme.

"Nakon konsultativnih sastanaka sa odborom za zaštitu životne sredine i ostalim akterima zajednice, pristupiće se kreiranju predloga sa preporukama za uspostavljanje održivog sistema koji bi bio u skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom koji je takođe potrebno izraditi, s obzirom da je prethodni istekao 2020. godine", naglašava koordinator projekta Oliver Aleksić.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Kako ističu iz ovog udruženja, projektom predlažu izgradnju najmanje 10 međuobjekata za privremeni smeštaj uginulih životinja, na područijima gde se očekuje njihova najveća količina.

Saradnja sa opštinama Pomoravskog okruga

Aleksić naglašava i mogućnost uspostavljanja saradnje i na nivou susednih opština Pomoravskog okruga pored zagovaranja izgradnje međuobjekata, a sve u skladu sa Programom za unapređenje upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla za period 2020. do 2024. godine, koji je donela Vlada Republike Srbije.

Ovaj projekat realizuju Mladi poljoprivrednici Srbije u okviru programa podrške "Snažno zeleno" koji sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, a finansira Evropska unija i kofinansira fondacija Fridrih Ebert.


Tagovi

Životinjski otpad Udruženje mladih poljoprivrednika Međuobjekti Privremeni smeštaj životinjskih leševa Lokalni plan upravljanja otpadom Oliver Aleksić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...