Pretraživanje tekstova
Urea-20% je siguran i ekonomičan izvor azota za podmirenje potreba u belančevinama.
Urea 20% se u ishrani preživara koristi kao dopunska smeša. Pogodan je izvor azota, koji životinje mogu putem mikroflore, indirektno, da koriste kao izvor proteina. Na taj način mogu da se zamene belančevine. Prisustvo azotnih jedinjenja u hrani stimuliše razvoj mikroorganizama u sistemu za varenje hrane kod preživara.
"Kao lako rastvorljiva amidna materija, urea se razlaže u buragu preživara pod uticajem fermenata bakterija, na amonijak i ugljenu kiselinu. Oslobođeni amonijak iz Uree 20% bakterije buraga koriste kao izvorni materijal za sintezu svežih proteina. Posle propadanja ovih bakterija u aparatu za varenje preživara, bakterije bivaju svarene i na taj način se iskorišćavaju od strane domaćina", objašnjava dipl. ing. stočarstva Bilal Tajić.
Urea 20% predstavlja siguran i ekonomičan izvor azota za podmirenje potreba u belančevinama. Ona može da se koristi i u ishrani mlečnih krava. Istraživanja su pokazala da je mlečna krava sposobna, ukoliko konzumira više od 200 grama uree dnevno (oko 90 g čistog azota), da godišnje proizvede 200 kg sirovih proteina, navodi dipl. ing. Dušan Kovačević:
"Preporučena količina uree u smeši koncentrata je 1% a 0,5% u kukuruznoj silaži (5 kg/t). Ako se silaži doda 0,5% uree treba smanjiti količinu zrnaste hrane. Dodavanje 5 kg uree po toni kukuruzne silaže povećaće sadržaj proteina od 8% na 11%-12% na bazi suve materije. U proseku, grlu se daje 180-230 grama uree dnevno. Pošto nije ukusna, trebalo bi je temeljno izmešati sa koncentratom, silažom ili melasom. Ne posipati je po drugim hranivima zbog gorčine! Tokom perioda privikavanja grla, potrebno je 7-10 dana postepeno povećavati količinu uree. U ranoj laktaciji treba grlu ograničiti količinu uree".
Tajić dodaje da se u kompletne smeše za mlečne krave urea dodaje u količini od 10% do 15%.
Tagovi
Urea 20% Belančevine Preživari Mlečne krave Bilal Tajić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
pre 4 nedelje
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !