Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoške nosilje
  • 21.05.2017. 17:00

Uslovi u kavezu utiču na kvalitet jaja

Adekvatni uslovi držanja nosilja u kavezima omogućiće im bolji život i dobro zdravlje, a samim tim i kvalitetna jaja.

Foto: afnewsagency / Pixabay
  • 1.401
  • 176
  • 0

Za proizvodnju jaja odgovarajuće veličine i težine potrebno je dobro poznavati tehnologiju proizvodnje, a kokoškama osigurati dobre uslove smeštaja, hranu i vodu.

Oprema koja se danas koristi za kavezno držanje nosilja u intenzivnom živinarstvu delimično je ili potpuno automatizovana: postoje baterije za držanje nosilja sa ugrađenim sisitemima za hranjenje, napajanje, skupljanje jaja, izđubravanje, kao i sistem za provetravanje i rasvetu.

Kavezne baterije = vrlo malo prostora

Kavezno držanje živine znači njihov smeštaj u žičanim kavezima, sa vrlo malo prostora. Živina je smeštena na žičani pod, bez kontakta s vlastitim izmetom, bez posebnih uređaja za nošenje jaja. Baterije se najčešće sastoje iz tri do četiri kaveza, koji su postavljeni jedan do drugog, a povezani istim okvirima.

Raspodela hrane

Živina se hrani iz hranilica, koje su smeštene sa spoljne strane svakog reda kaveza, gde je raspodela hrane u oluke u kolicima ili lancem, što zavisi od tipa kaveza. Na svakim kolicima nalazi se po šest usipnih koševa. Ona klize po galvanizovanim šinama duž baterija, što osigurava brzu distribuciju hrane do svih životinja.

Nivo hrane u oluku lako se i jednostavno reguliše graničnikom, koji se nalazi na svakom košu. Vreme hranjenja određuje se preklopnim satnim mehanizmom.

Plastične čašice sprečavaju rasipanje vode

Za napajanje živine koristi se automatski "nippl" sistem, koji se sastoji od četvrtaste plastične (PVC) cevi, smeštene duž gornjeg dela svakog reda kaveza u koju su učvršćeni nipli, kojih je u svakom kavezu po dva. Ispod njih nalaze se plastične čašice, koje sprečavaju rasipanje vode po traci za skupljanje izmeta. Pritisak vode kontrolše se putem regulatora pritiska ili vodokotlića, koji se nalaze na početku svakog reda.

Odstranjivanje đubriva

Izmet iz svake etaže pada kroz žičani pod na horizontalnu polipropilensku traku ispod svakog reda kaveza. Traka klizi na specijalnim nosačima i bočno je zaštićena pregradama, koje onemogućavaju ispadanje đubriva u hranidbene oluke.

Na kraju svake etaže možemo videti noževe od inoksa za čišćenje traka. Svaki red baterija ima svoj pogon za izđubravanje, a pokretanjem trake izmet se iznosi na kraj baterije, gde pada u poprečni kanal. U tom kanalu nalazi se druga kružna traka za njegovo odstranjivanje. Pomoću drugog kosog transportera sa kružnom trakom ("žirafom"), đubrivo se utovara direktno u transportno vozilo.

Jaja na plastičnim nosačima

Sa svake strane kaveznih baterija nalaze se korpe za sakupljanje jaja, a na njihovom dnu je polipropilenska traka za automatsko sakupljanje jaja. Tom trakom jaja se dovode na elevatora, koji se nalazi na početku svake kavezne baterije. Elevatorom, u kojem jaja "sede" na plastičnim nosačima, prenose se na poprečni transporter, kojim se dopremaju direktno na sortir mašinu u prijemnoj prostoriji sortirnice.

Sve specijalizovane stočarske proizvodnje zahtevaju veću higijenu objekata za smeštaj životinja u svim fazama proizvodnje. Samo tako moguće je očuvati zdravlje svih životinja, pa tako i živine, kao osnovni preduslov njene rentabilnosti i ekonomičnosti.

Šta izaziva stres kod živine?

Gotovo svaki mikroorganizam u industrijskoj proizvodnji može izazvati bolest, ako dođe do stresnih situacija. Na primer, nagle promene hrane, klimatskih uslova, biološke ravnoteže, izazivaju stres kod živine, koji najčešće ostaje nevidljiv oku. U tom smislu, nužno je vršiti preventivne mere u užem i širem smislu.

U širem smislu radi se o dobroj genetskoj osnovi živine, optimalnom smeštaju i ishrani, kao i primeni savremenih tehnologija, dok mere u užem smislu obuhvataju zaštitna vakcinisanja, dijagnostičke postupke i sanitarne mere.

Foto: afnewsagency / Pixabay


Autorka

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)