Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce Il de frans
  • 23.11.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Uzgoj ovaca sa francuskim pedigreom nije zahtevan, a isplati se

Deda i unuk iz sela Balosava kod Knića, pre tri godine okrenuli su se uzgoju ovaca i danas imaju kolekciju od 50 umatičenih ovaca sa francuskim pedigreom - il de frans.

Foto: Vedran Stapić
  • 586
  • 46
  • 1

Tridesetjednogodišnji Marko Anđelković sa svojim sedamdesetosmogodišnjim dedom, Dragutinom Đurićem, pre nekoliko godina odlučio se na bavljenje stočarstvom. Njihove ovce već su dobile mnogobrojne nagrade na sajmovima stočarstva.

U planu zadruga "Jagnje"

Kako kažu, uzgajaju rasu sa francuskim pedigreom, pre svega zbog jagnjadi i vune. Kako bi se brže i bolje pozicionirali na tržištu, udružili su se sa drugim stočarima koji takođe uzgajaju ovu rasu. Planiraju da u narednom periodu registruju specijalizovanu zadrugu "Jagnje", pri Zadružnom savezu Šumadije, Jagodine i Pomoravlja, a koju čini pet mladih stočara.

"Na našoj farmi, ja sam pastir, a unuk direktor. Rodno selo sam napustio kao mlad, proveo radni vek u kragujevačkoj Zastavi, a posle pola veka ponovo se vratio u Balosavu da pomognem unuku. A unuk Marko, da bi sve postigao, radi u petoj brzini. Živi malo u Kragujevcu, malo u Balosavi, a zaposlen je pri vojsci u Kruševcu. Mada bi se najradije, kaže, jednog dana, kada stekne porodicu, skućio baš ovde, na selu", navodi deda.

Ovce sa francuskim pedigreom nisu zahtevne za uzgajanje, a njihov kvalitet veoma je dobar, objašnjava Anđelković.

"Lepo napreduju, vuna im je odlična, a randman mesa je čak 65 odsto. Osim toga, prihvataju ispašu, a zimi su samo u toru i sve im odgovara. Nisu probirljive za hranu i malo jedu. Naše francuskinje, zapravo, uopšte nisu razmažene", dodaje on.

Za svaku umatičenu ovcu od države 7.000 dinara

Međutim, o ovcama se mora brinuti u toku čitavog dana i moraju se nadgledati 24 sata, ističe Marko dodajući da je za to zadužen deda, koji se brine da budu nahranjene i ujutru i uveče.

"Ovca je u pedigreu deset godina, a ova sorta jagnji se tri puta u dve godine pa za taj period svaka podmladi stado za četiri do pet jagnjadi", navodi ovaj mladi stočar.

Njih dvojica koriste državne subvencije pa tako za umatičena grla od države dobijaju 7.000 po ovci.

"Ženska jagnjad kupuju se za priplod, a muška grla idu po ceni od 220 do 300 dinara po kilogramu. Otkup vune je 60 dinara za kilogram. Probali smo jednom sami da ih ošišamo i nikad više, sad ih vodimo na mašinsko", navode Marko i Dragutin.

Kada je u pitanju šišanje ovih ovaca, to se obavlja jednom u toku godine. Najčešće se šišaju, kako navode, u martu ili aprilu. Međutim, oni ponekad ovce šišaju i dva puta u jednoj godini. Od jedne ovce uspeju da dobiju oko četiri kilograma vune, pišu Novosti.rs.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ovce sa francuskim pedigreom Marko Anđelković Dragutin Đurić Il de frans Specijalizovana zadruga Zadružni savez


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)