Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pataka
  • 19.05.2019. 10:00

Uzgoj pataka jednostavan je i ima višestruke koristi

Pačija jaja visoko su cenjena jer imaju veći sadržaj masti, više dobrog holesterola i kalorija nego kokošija jaja. Njihov ukus bogatiji je i puniji i sadrže više vitamina, proteina, omega - 3 kiselina i gvožđa. Dakle, pačija jaja su super super hrana.

Foto: Pixabay/heidimaria
  • 12.706
  • 168
  • 0

Ako već imate iskustva sa uzgojem kokošaka u slobodnom uzgoju, tada jako dobro znate koliko su ukusna domaća jaja. Osim što su ukusnija, jaja kokošaka koje čitav dan provode na otvorenom, čopkajući travu, zrnevlje, ali i insekte, sadrže više hranjivih materija nego jaja kokoši uzgojenih u kavezu. 

Pačija jaja vrlo su cenjena

Zašto ne biste razmilsili i o uzgoju pataka? Njihov uzgoj vrlo je jednostavan, kako na stranici Alamanac.com kažu, mogu se podići čak i u malom gradskom dvorištu. Patke su izuzetno društvene životinje pa ih je najbolje držati najmanje tri, a po mogućnosti pet ili šest. Najbolja kombinacija je tri ženke ili mužjak sa 4 ili 5 ženki. Da biste imali pačija jaja, nije vam potreban patak, ali tada nikada nećete imati i pačiće. 

Prednost uzgoja pataka je što one ležu jaja tokom čitave godine, čak i zimi. 

Pačija jaja visoko su cenjena jer imaju veći sadržaj masti, više dobrog holesterola i kalorija nego kokošija jaja. Njihov ukus je bogatiji i puniji i sadrže više vitamina, proteina, omega- 3 kiselina i gvožđa. Dakle, pačija jaja su super super hrana. 

Patkama nije potreban ribnjak ni posebna prostorija

Kada je reč o držanju pataka, njihovi zahtevi su relativno niski. Suprotno uvreženom mišljenju, patkama nije potreban ribnjak u kom će moći da se kupaju. Biće zadovoljne i prskanje u dečjem bazenu. Vole biti na otvorenom pa vam ne treba poseban objekat. Biće zadovoljne manjom prostorijom za koju je najvažnije da ima sigurnu bravu i da je provetrena. Prozore na ovakvoj prostoriji treba zaštititi rešetkama kako bi patke bile sigurne noću. 

Važno je da je objekat suv i bez promaje ali i da ih zaštiti u slučaju kiše i vetra. Patke spavaju na podu i biće im dovoljna prostrta slama. Ne trebaju im kutije da se gnezde, u kojima će leći jaja jer svoja gnezda radije prave na podu. 

U slučaju da planirate imati i pačiće, treba znati kako njima treba toplota nekoliko prvih nedelja dok im ne izraste pravo perje. Prve dve nedelje treba ih hraniti hranom za piliće, a preporučuje se dodavanje pivskog kvasca (2% od ukupne količine hrane) za dodatni niacin koji im je potreban za razvoj jakih nogu i kostiju. I odrasle patke mogu jesti hranu za piliće, ali i grašak, zelenu salatu, lisnato povrće, ali i lubenicu i krastavce. Za sve drugo snaći će se same na otvorenom. 

Čiste baštu od puževa i larvi

Još jedna velika prednost je ta što će patke očistiti vašu baštu od puževa i larvi. Ipak, pripazite jer će gaziti i jesti mlade biljke, ali i korisne životinje u bašti kao što su gliste i žabe. Zato, kada ih pustite u baštu, nadzirite njihovu aktivnost. 

Patke ležu jaja nakon pet do šest meseci starosti i nastavljaju ih leći nekoliko godina, a uz pravilnu negu, patka može živeti desetak godina. Nakon što prestanu leći jaja i dalje će jesti puževe i insekte, obogaćivati vašu baštu ili travnjak azotom, ali i biti zabava za čitavu porodicu dok ih gledate kako pljuskaju u bazenu ili se tuku u travi.


Tagovi

Uzgoj pataka Prednosti Pačija jaja Super hrana Gvožđe Društvene životinje Objekat


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.