Imaju jako zdravo meso, bez holesterola, bogato je zdravim masnim kiselinama koje su dobre za osobe koje boluju od dijabetesa
Dvorište Dejana Šukurme u Gornjim Podgradcima kod Gradiške u Bosni i Hercegovini ispunjeno je kokoškama, patkama, guskama, a svoje mesto našle su i vijetnamske svinje.
Karakteristične su po patuljastom rastu i kratkom telu, a u proseku narastu 50-ak centimetara, dok im je težina oko 60 kilograma. Na našim prostorima i nisu nešto favorizovane iz razloga što su dosta masne. Imaju kratke uši i noge, kao i njušku.
Jedna od oku upadljivih karakteristika jeste njihov veliki stomak, koji se često vuče po zemlji.
"Razlog tako velikog stomaka je taj što im je na osnovu njihove veličine želudac gotovo duplo veći nego kod običnih svinja, jer se u prirodi hrane siromašnom hranom te zbog toga istu moraju da unose u mnogo većim količinama nego klasična, domaća svinja", priča ovaj mladi farmer, dodavši kako su prvobitno namenjene za ishranu u istočnim zemljama, Tajland, Vijetnam, Indija i druge.
Ipak, kako nam govori Šukurma, ali i istraživanja, bilo je primeraka vijetnamske svinje koji su išle do 120 kilograma.
"Ono što jeste karakteristično za njih, da je ipak ta kilaža, do 60 kilograma najbolja i najpogodnija. Moram istaći i da prasad jako sporo raste. Imaju veoma zdravo meso, bez holesterola, bogato je zdravim masnim kiselinama koje su dobre za osobe koje boluju od dijabetesa", govori Dejan, koji je do prvih svinja došao preko prijatelja iz Prijedora.
Vijetnamska svinja je izuzetno otporna i ne zahteva puno vremena i brige za uzgoj u našem području.
"Jako su zahvalne, nisu izbirljive, jedino što je zanimljivo da bolje napreduju kada su na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Nema tog koncentrata koji je može pokrenuti kada se hrani u zatvorenom", kaže naš sagovornik dodavši da bi za domaćinstva, koja imaju nameru da se bave tim uzgojem, bilo dobro da imaju velike njive koje mogu da pasu.
Potrebno je paziti na količinu hrane, jer ove svinjice često imaju probleme sa gojaznošću. Najviše vijetnamskih svinja crne je boje, ali ponekad dolaze i u drugim kombinacijama.
"To je u je u jednu ruku polu divlja svinja, u čijem jednom leglu može biti više nerasta i krmača bez problema. Potrebno je mladim krmačama posvetiti pažnju prilikom prvog prašenja da ne bi došlo do komplikacija zbog njihove veličine, ali u 99 odsto slučajeva prase se bez ikakvih problema", ističe naš domaćin, dodavši kako su odlične majke.
Toliko su privržene mladima da se neretko dešavaju situacije da jednu krmaču sisaju prasad iz više legala, kako kaže, bez problema.
Tagovi
Autor