Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 07.12.2022. 16:30

Viša cena tovne junadi i prasadi - cena jagnjadi i ovaca beleži pad

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu zabeležen je rast prodajnih cena prasadi i tovnih svinja, kao i u baničevskom i južnobačkom regionu.

Foto: Depositphoto/racorn
  • 750
  • 61
  • 1

Klaničari sa područja mačvanskog regiona podigli su otkupnu cenu tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 340 din/kg, a na području južnobačkog regiona cena za kilogram je iznosila 330 dinara. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu, takođe je bila viša otkupna cena tovne junadi ove kategorije. Protekle je sedmice dominirao iznos od čak 370 din/kg, izveštaj je Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Otkupna cena tovnih bikova bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Dominantna otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na teritoriji pčinjskog regiona, jer je iznosila 350 din/kg. Ponuda ove kategorije goveda bila je prosečna.

Otkupna cena muške teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 500 din/kg, dok su za otkupljena ženska grla iste kategorije i rase klaničari sa područja moravičkog regiona plaćali 450 din/kg. Pored njih vršen je otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 350 din/kg, tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, po dominantoj ceni od 340 din/kg i krava za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 180 din/kg.

Cene prasadi i ostalih kategorija svinja

U klanicama na području baničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na poslednju sedmicu novembra. Dominantna cena iznosila je 400 din/kg uz prosečnu ponudu grla ove kategorije svinja. Klaničari sa područja južnobačkog regiona, takođe su podigli otkupne cene prasadi ovekategorije i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Za otkupljenu prasad plaćali su 350 din/kg, a tovne svinje 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu zabeležen je rast prodajnih cena obe kategorije prasadi (od 380 do 390 din/kg) i obe kategorije tovnih svinja (od 260 do 280 din/kg).

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bili su skuplji u periodu od 28.11. do 4.12. na pijaci žive stoke u Smederevu. Zbog tradicionalnog svinjokolja zabeležen je rast otkupne cene krmača za klanje na pijaci žive stoke u Kraljevu, a za razliku od njih niža je bila cena prasadi od 16 do 25 kilograma.

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period. Za prasad su kupci najčešće trebali da izdvoje 340 din/kg, a za tovne svinje 300 din/kg.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u sedmici za nama i u klanicama na teritoriji jablaničkog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Na pijaci u Leskovcu postignuta je identična cena ove kategorije svinja a obim ponude i tražnje bio je dobar.

Niže cene jagnjadi i ovaca

Niže su bile prodajne cene jagnjadi i ovaca u odnosu na prethodni period na pijaci u Nišu. Za jagnjad su kupci trebali najčešče da izdvoje 420 din/kg, a za ovce čitavih 200 din/kg. Pad prodajne cene jagnjadi evidentiran je i na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer se promet najčešće odvijao po ceni od 380 din/kg. Uprkos ponudi od dvadesetak koza na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do pada cene u odnosu na prethodni period, pa je dominirao iznos od 160 din/kg.

U Požarevcu je zabeležen pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području grada i okolnih mesta, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju grla. Na stočnoj pijaci u Čačku, takođe je došlo do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodnu sedmicu, pa su se najčešće mogla pazariti za 380 din/kg.

U sedmici za nama je na pijaci žive stoke u Smederevu evidentiran pad cene šilježadi, pošto su se najčešće mogle pazariti za 260 din/kg. Povećano interesovanje kupaca protekle nedelje uticalo je na rast cene jagnjadi na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Kupci sa područja Beograda su, takođe, za ovce protekle sedmice trebali da izdvoje 200 din/kg. Na pijaci u Obrenovcu su se pored njih mogla pazariti jagnjad po ceni od 420 din/kg, dviske i šilježice po dominantnoj ceni od 300 din/ kg.

Pad cene lucerkinog sena

U Čačku na pijaci je protekle sedmice zabeležen rast cene stočnog ječma. Dominirao je iznos od 46 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Kragujevca došlo je do pada cene stočnog ječma na dominantnih 30 din/kg.

Pad dominantne cene lucerkinog sena u balama protekle sedmice evidentiran je na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer je iznosila 26 din/kg. Rast prodajne cene sojine sačme na dominantnih 98 din/kg zabeležen je u maloprodajnim objektima na području Kraljeva. Za razliku od nje niža je bila cena suncokretove sačme, pošto je dominirao iznos od 55 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cene Tovna junad Tovni bikovi Prasad Tovne svinje Jagnjad Ovce


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva