Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevoz stoke
  • 01.03.2021. 18:00

Više od 860 mladih bikova vraća se brodom u Španiju - čeka ih eutanazija

"Karim Alah" se vraća u luku Kartagina nakon što dva meseca nisu mogli da nađu kupca za stoku zbog sumnje na bolest plavog jezika.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 208
  • 20
  • 0

Nedavno smo objavili da više od 2.500 goveda plovi morem na dva teretna broda, a polazišnu luku u Španiji su napustili još sredinom decembra prošle godine. Sada Guardian javlja da se jedan od njih, Karim Alah sa više od 890 grla vraća u luku Kartagina nakon što dva meseca nisu mogli da nađu kupca za stoku.

Prvobitni je plan bio da brod goveda isporuči u Tursku, ali su vlasti blokirale pošiljku i obustavile uvoz živih životinja iz Španije bojeći se zaraze bolesti plavog jezika. Turski primer sledilo je još nekoliko zemalja pa se brod morao vratiti u državu iz koje je isplovio.

Ništa se ne zna o prisutnosti bolesti

Prema poverljivom izvešću tamošnjih veterinara saznajemo da im je zbog predugog putovanja ozbiljno narušeno zdravstveno stanje pa bi za njihovu dobrobit eutanazija bila najbolje rešenje. 

Međutim, ne navodi se da li stoka zaista boluje od bolesti plavog jezika. Kapetan kaže da su 22 životinje već uginule, a u problematičnom je stanju još neki dan bilo njih desetak. Uprava kompanije "Talia Shipping Line" u čijem je vlasništvu spomenuti brod, otkriva da je isti prevozio telad, mlade bikove, stare oko sedam do osam meseci. 

U španskoj luci obavljaju pripreme za njihovo usmrćivanje, a tražiće se analiza krvi koje je uzela veterinarska služba kako bi se utvrdilo da li je među životinjama zaista prisutna bolest plavog jezika.

Drugi brod Elbeik je takođe isplovio istog meseca kada i "Karim Alah", a na njemu je bilo oko 1.700 goveda. Trenutno je privezan u kiparskoj luci Famagusta, a u kojem je stanju stoka na njemu još uvek nije poznato.


Tagovi

Goveda Bolest plavog jezika Brod Stoka Eutanazija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]