Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 03.05.2022. 18:00

Za bolju mlečnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Kako bi se proizvodnja mleka održala na visokom nivou, veliku pažnju treba posvetiti zdravlju mlečnih organa.

Foto: Depositphoto/mike_kiev
  • 674
  • 148
  • 0

Proizvodnje mleka nema bez zdravih muznih krava. Mnogo je faktora koji deluju na zdravlje životinje, a time i na mlečne organe. Velika pažnja se poklanja stanju u kome se nalazi vime i sise. Objekat u kome borave, pod na kome stoje, prostirka, higijenski uslovi, kvalitet vazduha (provetravanje objekata), kvalitet vode i hrane, veterinarska briga, postupanje sa životinjama deluju na proizvodnju i kvalitet mleka.

Od vrste podloge, prostirke i higijenskih uslova u objektu zavisi koji mikroorganizmi će se razviti i koliko mogu prodreti u sisni kanal.

Na zdravlje ovih delova tela delovaće vremenske prilike, sam proces muže i higijena muzilica, kao i tretman sisa pre i posle obavljene muže.

Mastitis i somatske ćelije

Vime je organ izložen različitim uticajima. Nije zaštićen masnim tkivom, debelom kožom i dlakom. Osetljivo je na vremenske promene, uslove držanja i postupanja sa životinjom. Svaka promena se oseti kroz kvalitet mleka i pojavu raznih oboljenja.

Mastitis je najčešće oboljenje koje se javlja i predstavlja infekciju mlečne žlezde patogenim mikroorganizmima. Može biti zahvaćeno celo vime, a dovodi do opadanja proizvodnje mleka i povećanje broja somatskih ćelija. Mleko oboljelih krava ne ide u otkup, a troškovi lečenja su visoki. Grla koja često oboljevaju od mastitisa imaju kraći životni vek. Od izuzetne važnosti je sprečavanje pojave mastitisa i lečenje.

Povećan broj somatskih ćelija je prvi znak da je u vimenu došlo do nastanka infektivnog oboljenja. Kada dođe do infekcije, organizam nastoji da se bori, a leukociti iz krvi dospevaju u vime i mleko. Proces se odvija i pre nego primetimo spoljne simptome.

Osim muzilice, treba pripremiti i kravu (Foto: Depositphoto/sauletas)

Priprema za mužu

Za pravilnu mužu neophodno je pripremiti čistu i ispravnu muzilicu, ali i kravu.

Pre samog postavljanja muzilice potrebno je obaviti pranje i masažu vimena i sisa. Dakle, tele prirodno stimuliše vime i pokreće hemijske reakcije u telu majke koje dovode do otvaranja sisnog kanala što omogućava sisanje. Upravo nam to treba i za mužu, jer kada je krava pod stresom, oslobađa se adrenalin koji blokira mužu.

Prvi mlazovi mleka ručno se izmuzaju u posebnu posudu, jer sadrže najviše prouzrokovača infekcija.

Vime i sise je neophodno oprati pre muže. Tako čistimo površinu od štetnih mikroorganizama i ujedno ih masiramo. Pranjem sprečavamo početnu kontaminaciju mleka i sisnog kanala. Za pranje koristimo toplu vodu, a pere se vodenim rastvorom dezinfekcijskog sredstva. Nakon pranja obaviti i brisanje.

Muznu jedinici postaviti na sise u roku od jednog minuta od početka pranja. Ako je taj razmak duži, izazvaće produženje muže i postoji opasnost da se proces ne obavi do kraja. Optimalna dužina muže je osam minuta, a pre skidanja muzilice neophodno je isključiti vakum.

Postupak posle muže

Sise treba dezinfikovati i posle, jer sisni kanal ostaje otvoren sledećih pola sata i predstavlja lak ulaz za patogene. Životinji dati da jede kako ne bi odmah legla i kontaminirala ih patogenima iz prostirke i sa poda.

Osim sredstava za dezinfekciju, vime se neguje raznim preparatima bogatim uljima, kao što su vazelin ili lanolin. Veoma dobro su se pokazala sredstva na bazi nevena, ali i drugog bilja.


Tagovi

Kravlje vime Muža krava Higijena vimena Proizvodnja mleka Mlečne krave Kvalitet mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.