Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave i metan
  • 03.12.2022. 16:30

Za metan iz buraga krava odgovorna hrana - ali koja?

Stočarska industrija odgovorna je za nemali udeo globalne emisije metana. Rešenje je u optimalnoj ishrani i preciznom merenju.

Foto: Depositphotos/boogje
  • 219
  • 63
  • 0

Procenjuje se da se u SAD, gde stočarska industrija broji nešto preko 90 miliona krava, direktno iz digestivnog trakta krava godišnje emituje oko 6,25 miliona tona metana, moćnog gasa staklene bašte. Slična brojka važi i za Evropsku uniju, gde je utvrđeno da se emituje nešto preko 6,6 miliona tona ovog gasa, piše dr Danijela Kirovski sa Fakulteta veterinarske medicine za portal Klima101.

To nisu zanemarljive brojke jer je stočarska industrija uopšte odgovorna za 21,3 odsto svetske antropogene emisije metana, pri čemu se između 90 i 95 odsto metana koji potiče sa farmi krava oslobađa prevashodno - podrigivanjem

Srušen mit o kravama: Emisije metana koje proizvode su precenjene?

U Srbiji, za ovaj važan izvor emisija metana ne postoje podaci, iako domaća stočarska industrija, po poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, broji oko 860.000 goveda.

Enterička fermentacija

Ključ je u buragu (predželucu) krava, u čijem se procesu, koji se naziva enterička fermentacija, sintetiše i metan, koji se podrigivanjem (95 odsto) i flatusom (svega pet odsto) izbacuje u spoljašnju sredinu. Međutim, nije svaka enterička fermentacija ista. Zastupljenost pojedinih mikroorganizama u buragu zavisi od vrste hrane koju jedinka unosi.

Kada u obrocima za ishranu krava veći deo čine kabasta hraniva, u buragu dominiraju tzv. celulolitičke bakterije i tada se stvara više metana, a ukoliko je ishrana zasnovana na koncentratima, u buragu dominiraju amilolitičke bakterije, pri čemu se stvara manje metana ali se pojavljuje opasnost od neizbalansiranog obroka za kravu. 

Rešenje je u upotrebi određenih, možda neočekivanih, nutritivnih dodataka, kao što su braon morske alge, beli luk ili tanini. Uz njihovu pomoć, moguće je modulirati metabolizam na način da se promeni sastav mikroorganizama u pravcu smanjenja emisija metana, ali da se istovremeno poveća sinteza ključnih prekursora za sintezu proizvoda kao što je mleko - i sve bez ugrožavanja zdravlja životinja.

Dakle, glavni razlog sinteze metana (CH₄) u buragu je neutralisanje proizvedenog vodonika (H₂) koji se stvara tokom razlaganja biljne hrane, jer bi njegov višak narušio zdravlje krava. Međutim, ukoliko se preuzimanje vodonika preusmeri na one metaboličke puteve koji su uključeni u sintezu mleka, a to je, na primer, sinteza tzv. propionata, onda se ostvaruje osnovni cilj smanjenja emisije metana ali uz povećanje stočarske proizvodnje.


Tagovi

Krave Metan Burag Enterička fermentacija Podrigivanje Braon morske alge


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.