Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čantavir
  • 18.12.2017. 16:00

Zadovoljne krave - više kvalitetnog mleka!

Tamaš Balaš, iz Čantavira, odavno važi za uspešnog odgajivača goveda i proizvođača mleka. Na farmi trenutno ima oko 500 grla, od čega je oko 200 muznih krava. Genetiku nabavlja iz inostranstva, a iskustva i znanja koja je stekao boraveći u Kanadi primenjuje na sopstvenoj farmi.

Foto: Sussex County
  • 1.041
  • 108
  • 0

Farmer Tamaš Balaš, iz Čantavira, odavno važi za uspešnog odgajivača goveda i proizvođača mleka, ali taj posao upotpunjuje i to što je bavljenje stočarstvom na njegovom gazdinstvu porodični posao sa dugom tradicijom. Tamaš ističe da poslove na porodičnoj farmi obavlja zajedno sa bratom, a njih dvojica su treća generacija proizvođača mleka u porodici Balaš.

Na farmi Balaš 200 krava muzara

Kako prenosi RTV, na farmi se trenutno nalazi 200 krava muzara holštajn-frizijske rase, a ukupan broj grla u koji ulaze priplodni materijal, bikovi, junice i telad, kreće se oko 500. Osim stočarstva, porodica Balaš se bavi ratarstvom i obrađuje oko 400 hektara zemljišta. Prema Tamašovim rečima, kabastu hranu sami proizvode, dok koncentrat kupuju.

Genetika stiže iz inostranstva

Uprkos hvale vrednoj proizvodnji mleka i tome što je njegova farma po tome među vodećim u Srbiji, Tamaš je skroman. Međutim, on napominje da se trudi i radi na tome da štalski prosek proizvodnje mleka bude što veći. Balaš naglašava da genetiku kupuju u inostranstvu, a na farmi je trenutno dominantna američka.

Liga boks sistem gajenja mnogo komforniji za krave

Tamaš objašnjava da je štala napravljena 2009. godine kao liga boks sistem, koji je mnogo komforniji za krave, a holštajn-frizijska rasa krava upravo to traži. Dobre strane takvog načina držanja su što nema upale vimena, a iz genetike se izvlači maksimum. Balaš tvrdi da ukoliko su krave zadovoljne, tada je i veći muzni prosek, a na Tamašovoj farmi on trenutno iznosi 33 litre mleka dnevno po jednoj kravi.

Iskustva iz Kanade primenjuje na svojoj farmi

Premda je poznato da bez znanja i korišćenja iskustava najboljih nema ni napretka, Tamaš Balaš boravio i u Kanadi. On je bio gost porodice koja odgaja 200 krava muzara, pa je otvoreni sistem gajenja koji je kod njih video primenio i na sopstvenoj farmi u Čantaviru. Kako napominje, postoji velika razlika u razmišljanju između farmera u Srbiji i Kanadi koja znatno ispred nas po proizvodnji mleka, pa takav dobar primer treba slediti.

Zarada moguća uz dosta odricanja i ulaganja

Kada je reč o profitabilnosti proizvodnje i zaradi, Balaš objašnjava da velikih zarada nema, jer se osim pokrivanja tekućih troškova stalno mora ulagati novac u farmu i mehanizaciju. Ipak, on i njegov brat se trude da proizvodnja mleka po kravi bude što veća, a to donosi i veću zaradu i zaključuje da posao na farmi zahteva celog čoveka, a osim rada stalno treba ulagati u genetiku a samo tako je moguće napredovati.

Foto: Sussex County 4 H Cooperative Extension / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Mleko Mlekarstvo Stočarstvo Agroklub Čanravir Vojvodina Srbija Mlečno govedarstvo Tamaš Balaž Kanada Liga boks sistem


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.