Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoške zimi
  • 28.11.2022. 07:30

Zašto kokoške zimi daju manje jaja? Pet pravila za bezbedan uzgoj

Kokoške su osetljive na hladnoću. Potreban im je topao i suv smeštaj, dovoljno hrane i svetlosti.

Foto: Depositphotos/manualfoto
  • 951
  • 59
  • 0

U periodu zime potrebno je posvetiti pažnju kokoškama kako bi što lakše podnele niske temperature. Neophodno im je obezbediti suv i topao kokošinjac, dobru ventilaciju, dovoljno svetlosti i kvalitetnu hranu kao i vodu.

Same životinje se za zimu pripremaju izmenom perija ili mitarenjem, jer im je to osnovna zaštita od hladnoće. Neke rase počinju da menjaju perije već u avgustu, dok druge to čine u novembru. Mitarenje započinje na glavi, a zatim napreduje preko grudi, leđa i završava na repu. U ovom procesu kokoške troše mnogo hraniva zbog čega opada proizvodnja jaja. Kako bi se sprečio pad proizvodnje dodaje se hrana obogaćena proteinima, mineralima, vitaminima, elektrolitima.

Suv kokošinjac

Objekat u kome se drže kokoške treba da obezbedi nekoliko stvari: da je topao, suv i da pruža zaštitu od grabljivica. Od veličine objekta zavisi broj jedinke živine koja se za vreme zimskih dana, kada pada kiša ili sneg više zadržavaju u unutrašnjosti. Vlaga je neprijatelj zdravlja i doprinosi pojavi bolesti u jatu. Stelja treba da je suva, a njen sloj debeo od 10 do 15 cm.

Koke moraju da budu na toplom, suvom i zaštićenom (Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller)

Zaštitite životinje od promaje

Životinje ne smeju da budu izložene promaji. Hladan vazduh će ih dodatno rashladiti. Međutim, ne smemo u potpunosti da obustavimo ventilaciju, jer će to dovesti do problema sa amonijakom. Najbolje je ventilacione otvore postaviti što bliže krovu, jer hladan vazduh neće direktno da ide na kokoške. Otvor treba da ima poklopac kako bi se po potrebi otvarao i zatvarao. Relativna vlažnost vazduha treba de se kreće između 60 i 80 odsto.

Optimalna temperatura

Poželjno je da temperatura u objektu bude stabilna i da se kreće između 12 i 18ºC. Nepoželjna je oscilacija temperature, kao i smanjenje i povećanje. Takve situacije dovode do smanjenja proizvodnje jaja i trošenja energije na održavanje telesne toplote. Danas postoje posebne lampe za grejanje koje su opremljene tako da sprečavaju povrede kokošaka. Kada kokicama ozebu noge one prestaju da nose jaja.

Neophodna je svetlost

U periodu zime kratak dan i neosvetljenost smanjuju mogućnost proizvodnje jaja. Faza u kojoj kokoške imaju ovulaciju ne može da se odvija bez dovoljno svetlosti. Zbog toga je fluorescentnim svetiljkama potrebno obezbediti osvetljenost oko 14 h. Nije potrebno da se kokošinjac osvetli tokom 24 h.

Omogućite im dovoljno svetla (Foto: Depositphotos/Deaurinko)

Dobra ishrana

Svi ovi faktori neće imati efekta, ako je hrana slaba. Visokokvalitetna hrana treba da sadrži hranljive materije, vitamine, minerale. Neophodne su žitarice, prvenstveno kukuruz, ječam, ovas, i mahunarke. Kada se daju nesamlevena zrna, probava duže traje, pružaju potrebnu rezervu energije, ali je slabija hraniva iskorišćenost. Mogu se davati tople kaše. Preporučljivo je toplu, vlažnu hranu davati u jutarnjim satima, dok se suva hrana daje u drugom delu dana. Pre podne se daju povrće, korenski usevi i drugi dodaci koji će obezbediti dovoljno minerala i vitamina.

Kako bi se proces varenja odvijao bez problema potrebno je dovoljno peska i kamenčića. Voda u pojilicama ne sme da se smrzne, jer je preduslov za proizvodnju jaja i dobro zdravlje.


Tagovi

Kokoške Zimski uslovi Mitarenje Manje jaja Osvetljenost kokošinca Ishrana živine Kokoške zimi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.