Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuhinjska so
  • 22.01.2021. 12:00

Zimi životinje često ližu so na putevima, na šta obratiti pažnju?

Zimske službe posipaju so prilikom čišćenja saobraćajnica od snega i leda, a to je idealna prilika za životinje koje lizanjem soli zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma.

Foto: Depositphotos/franky242 (ilustracija)
  • 314
  • 483
  • 0

U zimskom periodu najčešće krdo konja ili stado ovaca bude uzrok zaustavljanja saobraćaja na magistralnim ili drugim putevima. Kod prolaznika izaziva divljenje i priliku za slikanje, a razlog blokade vrlo je jednostavan. Ipak, ako se nekada neko zapitao zašto je ovo česta pojava tokom zime, odgovor se krije u održavanju puteva za vreme ovog hladnog perioda.

Zimske službe posipaju so prilikom čišćenja saobraćajnica od snega i leda, a to je idealna prilika za (pretežno) krdo konja koji lizanjem soli zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma. Nisu retki ni slučajevi i drugih domaćih životinja uglavnom preživara, kao i onih koji se nalaze na slobodnom držanju da iskoriste priliku i ližu so.

Ne akumulira se u organizmu

Pored osnovnih komponenti obroka, domaće životinje naročito u visokoj proizvodnji imaju potrebe za naknadnim mineralnim dodacima kojima se zadovoljavaju potrebe mikro i makro elemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Natrijum i hlor su vrlo važni elementi koje stoka ne može da obezbedi u optimalnim količinama hranom koju jede. Stoga se obrocima dodaje obična kuhinjska so (NaCl) ili u obliku kamena gde je životinje samovoljno ližu.

Šta podrazmeva pravilna ishrana stoke?

Ona je jedini mineral koji se mora dodavati u obrok prilikom ishrane. To je od izuzetnog značaja obzirom da se ne akumulira u organizmu, ne stvaraju se rezerve već se neprestano izlučuje. Uglavnom je navedeno karakteristično za preživare na slobodnom držanju stoga vrlo često, na mestima gde borave, odnosno, blizu saobraćajnica tokom zime ližu so sa ceste.

Kolike su dnevne potrebe?

Potrebu za solju životinje vrlo često iskazuju tako što grickaju drvene predmete, stablo, ogradu, ližu podove ili zidove štala, grickaju jedni druge i slično. Problem nastaje kada farmer ne primeti ove simptome jer čak i do mesec dana može proći, a da neko grlo ne pokazuje znake deficita soli u organizmu što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i smanjenu proizvodnju.

Potrebe odraslih goveda otprilike su do 40 grama stočne ili obične soli dnevno dok je kod drugih, poput ovaca optimalno do 12 grama dnevno u obroku. Poljoprivrednik može sam napraviti proračune o količini dnevnih potreba krava u visokoj proizvodnji, računajući da se daje pet grama kuhinjske soli na 100 kilograma žive vage, a dva grama na svaki kilogram proizvedenog mleka.

Opasnost za životinje?

Planinski prevoji i visoravni kroz koje prolaze putni pravci bez naseljenih mesta, najčešće su lokacije gde se životinje mogu pojaviti na putu, stoga posebno preko noći potrebno je dosta opreza.

Osim što predstavlja u većini slučajeva uzbudljiv i zanimljiv susret naročito sa konjima, navedena pojava predstavlja i veliku opasnost za životinje.

Stoga opreza nikad dosta i neka vas ne iznenade na ulici, so je ta koja ih privlači.


Tagovi

Kuhinjska so Potrebe za solju Stado ovaca Preživari Krdo konja Slobodno držanje Komponente obroka Zdravstveni problemi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.