Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 17.09.2022. 09:00

Životinje pate tokom transporta - šta donosi revizija zakona?

Životinjama je potrebno obezbediti više prostora, sniziti temperaturu i skratiti vreme transporta, neki su od zahteva.

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 151
  • 39
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA iznela je mišljenja koja će biti uključena u tekuću reviziju Zakona o dobrobiti životinja u EU. Kako izveštava Euractiv, životinjama u transportu je potrebno više prostora, niže temperature i kraća putovanja kako bi se osigurala adekvatna zaštita.

Evropska komisija je zatražila pet naučnih mišljenja, a istražili su zaštitu životinja, kao što su ovce, koze i goveda.

Brojne su negativne posledice koje životinje mogu iskusiti tokom različitih faza prevoza, uključujući stres, dugotrajnu glad i žeđ, probleme mirovanja i ograničenja kretanja.

Princip "jednog zdravlja"

Životinjama je potrebno obezbediti više prostora, sniziti temperaturu i skratiti vreme transporta. Za one koje se prevoze u kontejnerima, kao što su živina i kunići, u trajanje putovanja treba uračunati sve vreme dok su u njima.

Životinje pate u transportu, ocenila je Kikou (Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com)

Giljem de Seze, šef odeljenja za proizvodnju procene rizika EFSA, naglasio je kako je neophodno smanjiti nepotrebnu patnju i pomoći da životinje budu zdravije.

"Ovo je ključni element za sigurnost lanca ishrane s obzirom na bliske veze između dobrobiti i zdravlja životinja i bolesti koje se prenose hranom, u skladu s principom jednog zdravlja kojem je EFSA posvećena", rekao je on, misleći na "One health" pristup (jedno zdravlje, op.ur.)

Copa-Cogeca: Transport životinja zasnivati na nauci i vrsti, a ne emocijama

Ovaj princip ima za cilj stvaranje kolaborativnog, sveobuhvatnog pristupa koji prepoznaje međusobne veze između ljudi, životinja, biljaka i njihovog zajedničkog okruženja kako bi se postigli optimalni rezultati zdravlja i dobrobiti.

Konzervativne preporuke?

Voditeljica kampanje Compassion of World Farming EU Olga Kikou, navela je da su rezultati potvrdili ono što su građani znali, a to je da životinje pate u transportu i da zakonodavstvo EU nije primereno. Preporuke agencije je ocenila kao prilično konzervativne.

Važeća regulativa EU o zaštiti životinja tokom transporta stupila je na snagu 2005. godine, a mišljenja će pomoći u reviziji zakonodavstva o njihovoj dobrobiti, koja se sprovodi u okviru vodeće prehrambene politike EU i strategije Od polja do stola. 

U drugoj polovini 2023. očekuje se predlog Komisije, a do kraja ove godine moglo bi biti usvojeno tercijarno zakonodavstvo za poboljšanje službene kontrole na brodovima za stoku, koje je neophodno nakon niza incidenata.


Tagovi

Evropska unija EFSA Transport životinja Dobrobit životinja Goveda Ovce Koze


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.