Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljivosti o drveću
  • 09.04.2017. 13:00

9 razloga zašto saditi drveće

Pravljenje zasada i održavanje stabala ne mora biti teško, a može da donese velike prednosti bez obzira na vrstu gazdinstva. Stabla na imanju po pravilu ne prave nikakvu štetu za vaše primarne useve.

Foto: alessandroguerriero / Big Stock
  • 4.804
  • 285
  • 0

Velika je verovatnoća da sadnja drveća nije vaš prioritet. Sadnja mladica, potrebno znanje i mehanizacija za održavanje zasada lako mogu da utiču da odustanete od ove ideje piše Farmers Weekly.

Pravljenje zasada i održavanje stabala ne mora biti teško, a može da donese velike prednosti bez obzira na vrstu gazdinstva. Stabla na imanju po pravilu ne prave nikakvu štetu za vaše primarne useve, zapravo stabla stvaraju zaštitni pojas za useve i na taj način koriste usevima.

Donosimo 9 velikih prednosti zašto saditi stabla na poljoprivrednom zemljištu

1. Upravljanje zemljištem i smanjenje erozije tla

Erozija tla dugoročno može da smanji plodnost tla uklanjanjem hranjivih materija iz humusa i organskih materija. Posebna opasnost postoji na prostorima pod uticajem jakog vetra i velikih količina padavina. Ukorenjenja stabla doprinose poboljšanju stablinosti tla, a lišće sa drveća obogaćuje isto organskim materijama, poboljšavaju strukturu tla, ali i sprečavaju oticanje površinskih voda.

2. Dobrobit za životinjski svet

Sadnja drveća i živice pruža utočište i zaklon pri ekstremnim vremenskim uslovima raznim životinjama.

Jedan od primera dobrobiti drveća za životnjski svet je kod uzgoja ovaca kojima drveće pruža zaklon od hladnoće, ali i toplote. Na ovaj način se značajno smanjuje stopa smrtnosti jagnjadi zbog izloženosti hladnoći, ali i posledicama hipotermije.

Zanimljiva činjenica je da se sadnjom drveća stopa smrtnosti kod jagnjadi može smanjiti čak i do 30%.

Dobro osmišljenja sadnja drveća pomaže i pri uzgoju živine u uzgajalištima otvorenog tipa, jer drveće nudi prirodno sklonište i hlad.

Sadnjom drveća stopa smrtnosti kod jagnjadi može se smanjiti čak i do 30%

3. Sklonište za useve

Suva proleća i leta mogu biti pogubna za useve, mogu uzrokovati slabu klijavost, niske stope rasta i slabe prinose. Sadnja drveća uz ivice useva pomaže zaštiti useva od suše menjanjem mikroklime oko useva, smanjuju i brzinu vetra koji može da ukloni vlagu iz vazduha.

Zanimljiva činjenica je da pojasevi sa drvećem mogu da povećaju prinose pšenice za najmanje 3,5% kao posledica efikasnijeg korišćenja vode.

4. Upravljanje vodama

Optimalni porast zasada i biljnog pokrova može povećati nivo podzemnih voda, smanjuje se oticanje površinskih voda jer se brzina oticanja kišnice u reku usporava.

5. Smanjuje zagađenje

Zagađenje je skupoceno za farme ali i za okolinu. Amonijak negativno utiče na osetljiva staništa i vodene tokove, kao i zdravlje domaćih životinja. Drveće pomaže u stvaranju prirodne barijere za smanjenje strujanja gasova, apsorbuje razne zagađivače i amonijak.

6. Bolja energetska efikasnost

Drvo može biti energent uzgajan na površinama nepodobnim za rast useva. Drvo namenjeno pružanju skloništa može se iskoristiti kao energent.

Šetnja kroz šumu

7. Dodatni izvori prihoda

Gajenjem drveća na zemljištu moguće je diversifikovati ponudu i povećati prihode na način da se nude razne dodatne usluge kao što su: biciklizam, trčanje, najam zemljišta za grupe ljudi koji žele da provedu vreme u prirodi.

Drveće nudi stanište za ptice poput fazana i jarebica, a to donosi obostranu korist, pticama sklonište i hranu, a vlasnicima još jednu ponudu u svrhu seoskog turizma.

8. Drveće pruža stanište za oprašivače

Jedan od najvažnijih razloga za smanjenje broja oprašivača u Evropi je gubitak njihovog prirodnog staništa. Drveće osigurava stanište, mesto za gnežđenje, siguran izvor hrane i polena za oprašivače tokom cele godine. Ovo je veoma bitno jer su oprašivači bitan faktor u gajenju bilo koje kulture.

9. Drveće pomaže u očuvanju životinjskog sveta

Novonastale šume dovode do naglog porasta insekata, čime se privlače različite ptice i mali sisari. Ciljanim stvaranjem šuma pomaže se životinjskim vrstama da prilikom kretanja krajem kada vremenski uslovi utiču na njihovo stanište.

Foto: alessandroguerriero / Big Stock; Photo Granary / pixabay.com; rodger1029 / pixabay.com;


Izvori

Farmers Weekly


Tagovi

Drvo Zasad Stablo Erozija tla Ovce Stanište


Autorka

Ana Majnović

Više [+]

Ana je diplomirani magistar agroekonomike i administrator Agroklub portala.