Pretraživanje tekstova
Kako izgleda proizvodnja pečuraka, modernim mašinama, pogledajte u video prilogu.
Gljive su organizmi bez hlorofila, čije telo može biti izgrađeno od jedne ili više ćelija. S obzirom na to da nemaju hlorofi i ne mogu same sebi stvarati hranu one preživljavaju kao simbionti, saprofiti ili paraziti. Najveći svetski proizvođač gljiva je Kina, sa udelom od 65% ukupne svetske proizvodnje, dok su najveći evropski proizvođači: Italija, Holandija i Španija.
U video prilodu, ispod članka, možete pogledati kako izgleda automatizovana proizvodnja pečuraka, modernim mašinama, i to na kravljem i svinjskom đubrivu. Poznato je da u prostoru, gde se gaje gljive, mora biti optimalna temperatura i stalna visoka vlažnost vazduha, koja se, u zavisnosti od vrste gljiva i faze proizvodnje, kreće od 70-95% relativne vlažanosti vazduha. Zbog toga ovakvi prostori moraju imati mogućnost provetravanja (pomoću ventilatora) i moraju imati dovoljne količine svetlosti.
Gljive proizvedene na farmi u videu svoju punu veličinu dostižu za 3 dana! Tada se glave gljiva seku i spremaju za prodaju.
Kako izgleda čitav proces, pogledajte u videu:
Tagovi
Gljive Farma Berba Stroj Tehnologija Proizvodnja
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..