Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gljiva
  • 24.07.2018. 18:00

Automatizovana proizvodnja pečuraka na stajskom đubrivu koje postižu punu veličinu za 3 dana

Kako izgleda proizvodnja pečuraka, modernim mašinama, pogledajte u video prilogu.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.980
  • 159
  • 0

Gljive su organizmi bez hlorofila, čije telo može biti izgrađeno od jedne ili više ćelija. S obzirom na to da nemaju hlorofi i ne mogu same sebi stvarati hranu one preživljavaju kao simbionti, saprofiti ili paraziti. Najveći svetski proizvođač gljiva je Kina, sa udelom od 65% ukupne svetske proizvodnje, dok su najveći evropski proizvođači: Italija, Holandija i Španija.

U video prilodu, ispod članka, možete pogledati kako izgleda automatizovana proizvodnja pečuraka, modernim mašinama, i to na kravljem i svinjskom đubrivu. Poznato je da u prostoru, gde se gaje gljive, mora biti optimalna temperatura i stalna visoka vlažnost vazduha, koja se, u zavisnosti od vrste gljiva i faze proizvodnje, kreće od 70-95% relativne vlažanosti vazduha. Zbog toga ovakvi prostori moraju imati mogućnost provetravanja (pomoću ventilatora) i moraju imati dovoljne količine svetlosti.

Gljive proizvedene na farmi u videu svoju punu veličinu dostižu za 3 dana! Tada se glave gljiva seku i spremaju za prodaju.

Kako izgleda čitav proces, pogledajte u videu:


Tagovi

Gljive Farma Berba Stroj Tehnologija Proizvodnja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB