Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring mrkih medveda
  • 07.07.2019. 12:00

Čipovan najstariji medved na Tari: Miša ima više od 15 godina

Tim za monitoring mrkog medveda nedavno je čipovao za sada najstarijeg uhvaćenog medveda na području Nacionalnog parka Tara. Medved je star više od 15 godina, a nazvali su ga Miša.

Foto: Neda Bogdanović
  • 3.000
  • 154
  • 0

Posle dvanaest godina praćenja kretanja mrkih medveda u Srbiji, nedavno je na području Nacionalnog parka Tara uhvaćen i čipovan do sada najstariji medved u Srbiji. Star je više od deset godina, a težak 201,2 kg. 

Tim za monitoring mrkog medveda neprekidno sprovodi aktivnosti na praćenju i čipovanju medveda na području Srbije od 2007. godine. Timom rukovodi doc. dr Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu, i on kaže da su do sada uhvatili 21 medveda, od kojih su 15 obeleženi ogrlicom. 

"Poslednjeg medveda uhvatili smo 26. juna ove godine u Račanskoj šljivovici u NP Tara. Tu ima hranilište za medvede, pa smo ga prihranili, uspavali i sproveli dalju proceduru. Izmerili smo ga, uzeli neke uzorke, stavili ogrlicu, a sve to vreme je veterinar pratio stanje medveda. Kada smo završili, probudio se iz anastezije i on je zdrav otišao u šume Nacionalnog parka", kaže dr Ćirović.

Nada se da će na njemu ostati ogrlica, jer ti veliki medvedi imaju jak vrat, većeg prečnika nego glava, pa može i da je svuče preko glave. Medved je star više od 15 godina, a dobio je i ime - Miša.

15 medveda je do sada obeleženo ogrlicom 

Od svih obeleženih medveda samo dva nisu nikada otišla na teritoriju Bosne

U ovom momentu prati se kretanje tri medveda i dva se nalaze na Tari, a jedan na Jadovniku iznad Prijepolja. Od 2007. godine ovaj tim je uhvatio 20 medveda, a Miša je petnaesti obeleženi sa ogrlicom. 

"Medved se kreće teritorijom od 90 km2 do 4.500km2, što opet sve zavisi od starosti medveda, pola i sezone. Ženke su teritorijalnije u odnosu na mužjake, mladi mužjaci imaju veće teritorije, a stariji manje, a ima i drugih faktora koji utiču na kretanje medveda. Tara je prostorno relativno mala u odnosu na veličinu teritorije za potrebe jednog medveda", kaže dr Ćirović.

Po njegovim rečima od svih obeleženih medveda samo dva nisu nikada otišla na teritoriju Bosne. Inače, u istočnoj Bosni i u zapadnoj Srbiji je ista populacija, koja prelazi granicu.

"Imali smo označenog medveda, koji 80 odsto svog vremena provodi na teritoriji Bosne. Kada smo ga označili posle tri meseca je prešao u Bosnu i više se nije vratio u Srbiju", kaže dr Ćirović.

Milica i Vidoje - najmlađi uhvaćeni medvedi, stari dve godine 

Medvedi su njegovi mezimci i svaki uhvaćeni medved je za njega kao dete. Svima zna imena. "Đura, Miloje, Milica, Flekica, Medena, Verbatica, Milka, Rača, Ogi, Vidoje, Dobrivoje, Dragče, Medena, Momo, Živka, Sonja, Andrej, Slobodanka, Miloš i Miša. To su mi kao deca i onda morate da im znate sva imena", sa omehom kaže naš sagovornik.

Najmlađi medvedi, koje su uhvatili, imali su po dve godine. To su Milica i Vidoje. Mečke su imale i svoje prinove. 

"Pratili smo mečke sa mečićima. Flekica se okotila u zimu i imala je dva mečeta, dok je Slobodanka imala jedno meče, kao i Medena. Pratili smo ih dok su imale potomstvo. To je ta reproduktivna grupa", dodao je Duško.

Čipovan do sada najstariji medved u Srbiji

Na Tari do 50 jedinki 

Precizno ne može da kaže koliko ima trenutno medveda u Srbiji. "U zapadnoj Srbiji procenjujemo da ih ima stotinak, a prema gruboj proceni od 40 do 50 jedinki na Tari", dodao je dr Ćirović. 

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realizuju u okviru regionalnog projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" koji implementira Svetski fond za prirodu - WWF koji finansira SIDA - švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari i kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara dosta podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji.


Foto prilog


Tagovi

Mrki medved NP Tara Biološki fakultet Zaštićena područja za prirode i ljude Duško Ćirović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D