Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drva za ogrev
  • 28.09.2023. 16:30

Da li važi pravilo da je svako suvo drvo dobro za ogrev?

Neki od najčešće korišćenih vrsta za ogrev kod nas su hrast i bukva, dok se četinari kao mekše vrste drveta i ostali meki lišćari zbog bržeg sagorevanja i manjeg energetskog sadržaja po kubiku, mnogo manje koriste.

Foto: Jovana Cvetković
  • 1.782
  • 168
  • 3

Približava se početak grejne sezone, a sirovina koja se kod nas najviše koristi za ogrev je drvo od čijeg kvaliteta i količine vlage zavisi koliko će nam u kući biti toplo. Pored dobro osušenog drveta jako je važna i izolacija doma jer ako dođe do propusta toplote ni najkvalitetnija sirovina nas neće ugrejati.

Ne "gori" isto bukva ili jela

Profesor na Šumarskom fakultetu Nebojša Todorović ističe da izbor vrste drveta za loženje zavisi od više faktora, uključujući lične potrebe, dostupnost, energetsku efikasnost, kvalitet sagorevanja i dužinu trajanja istog kao goriva.

"Neki od najčešće korišćenih vrsta za ogrev kod nas su hrast i bukva, dok se četinari kao mekše vrste i ostali meki lišćari zbog bržeg sagorevanja i manjeg energetskog sadržaja po kubiku, mnogo manje koriste", kaže Todorović.

Neki od najčešće korišćenih vrsta za ogrev kod nas su hrast i bukva

Kako dalje napominje postoji značajna razlika između različitih vrsta suvog drveta kada je u pitanju ogrev.

"Iako je suvo drvo opšti preduslov za efikasno i čisto sagorevanje, različite vrste imaju različite karakteristike koje ih čine boljim ili lošijim izborom za ogrev. Najvažniji faktori su vlažnost i količina energije koja se oslobađa sagorevanjem. Što je vlažnost veća količina energije je manja. Na primer, jedan kubni metar bukve će dati 1,7 puta više energije u odnosu na jelu ili smrču. To potvrđuje da gušće vrste drveta veću količinu energije po zapremini", ističe naš sagovornik.

Kad puca i ljušti se, spremno je za upotrebu

Što se tiče vremena koje je potrebno da se ono potpuno osuši, to zavisi od vrste, debljine isečenih komada, uslova skladištenja i slično.

"Drvo se najbrže suši tokom letnjih meseci. Za ono isečeno u dužim komadima potrebno je obično šest meseci, dok je za manje komade obično dovoljno četiri do šest meseci. Da bismo bili sigurni da li je ono dovoljno suvo, možemo koristiti vlagomer. Pa tako pomenuta sirovina za ogrev obično treba da ima vlažnost ispod 20 odsto", ističe profesor i dodaje da će suvo drvo pucati i ljuštiti se na krajevima, a to je znak da je spremno za upotrebu. Takođe, suvo će proizvoditi jasniji zvuk kada se udari o drugi komad.

Sirovina iz svojih braništa ili ona pod zakupom

Ono što posebno treba istaći je činjenica da drva za ogrev treba čuvati na mestima koja su izložena suncu i vetru, a treba ih rezati na sitne komade kako bi se ubrzao proces sušenja.

Naporno, ali isplativo

Prema rečima mašinskog tehničara Miloša Miletića iz Knjaževca čiji je hobi, ali i dodatna zarada, odlazak u šumu, seča i prodaja drva, svako koje se suši minimum tri meseca tokom leta, ali i kasnije je dobro za ogrev.

"Ovim poslom se bavim godinama, a nas nekoliko odlazimo u braništa koja obično uzmemo u zakup ili se sa vlasnikom dogovorimo na takozvanu trećinu, pa tako jedna trećina ide nama, dve trećine vlasniku braništa. Cena po kubiku je 6.500 din sa našim prevozom do kupca, dok uslužno cepanje drva ne radimo", ističe Miletić i dodaje da je posao fizički dosta naporan, ali i isplativ.

Zima može da počne - cene ogreva niže?

Cene ogrevnog drveta ove godine su nešto niže u odnosu na prethodnu, pa se na oglasima kubik može naći za oko 6.000 dinara, čak i više ukoliko je u cenu uključen prevoz do kupca. Međutim, onaj ko ima svoje branište, ipak neće izdvojiti novac za kupovinu gotovog drveta, već će iseći u svojoj šumi.

Dragoljub Vuković iz Prokuplja ove godine je odlučio da još na proleće u slobodno vreme odlazi u branište i tako malo po malo prikupi neophodnu količinu ogreva za predstojeću zimu.

"Ove godine sam najranije obezbedio drva, jer sam želeo da se tokom leta dobro osuše. Nedavno sam tanja isekao, deblja pocepao kako bih mogao u narednom periodu da ih spakujem u šupu koja je namenski napravljena za skladištenje ove sirovine, sa otvorima kroz koje cirkuliše vazduh", ističe Vuković.

Namenska šupa za skladištenje ogreva

Kako dalje napominje, izuzetno je važno da se drvo što je duže moguće suši, jer ukoliko ima povećan sadržaj vlage, sirovo se teško pali i previše dimi.

"Pripremio sam i ona najsitnija drvca za potpalu, kako kasnije ne bih morao da ih sakupljam. Obično su to grančice, ostaci nekih dasaka, pa čak i stari parket. Sada spremno čekam zimu".

Na kraju treba istaći da je pravilno skladištenje drva za ogrev ključno za očuvanje njegovog kvaliteta, suvoće i energetske efikasnosti. Što znači da sirovinu treba čuvati daleko od vlage i na mestu sa dobrim protokom vazduha.


Foto prilog


Tagovi

Ogrev za zimu Drva za ogrev Hrast Bukva Jela Smrča Energetska vrednost Sušenje drva Skladište drva Nebojša Todorović Miloš Miletić Dragoljub Vuković


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.