Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 01.12.2018. 08:30

Farma divljih svinja za unapređenje lovnog turizma

Farma za divlje svinje biće izgrađena tokom 2019. godine u okviru Posavskog lovišta Karakuša, kojim gazduje JP Vojvodinašume.

Foto: Pixabay / Capri23auto
  • 329
  • 31
  • 0

Uzgajalište, odnosno farma za divlje svinje biće izgrađena tokom 2019. godine u okviru Posavskog lovišta Karakuša (Sremska Mitrovica), kojim gazduje JP Vojvodinašume. Zauzeće gotovo 490 hektara u Reprocentru Maletića lug na području opštine Ruma. Biće to prvi objekat takve vrste u Vojvodini i Srbiji, koji bi trebalo da unapredi lovni turizam kod nas i donose više novca, piše Dnevnik

Ukupna vrednost radova i opreme je 14 miliona dinara

Projekat se sufinansira novcem Fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine, u iznosu od sedam miliona dinara.

"Ukupna vrednost radova i opreme je 14 miliona dinara, a od te sume šest miliona koštaće matični zapat, koji će stići iz najpoznatijih austrijskih uzgajališta divljih svinja, Šparbah. Kupiće se ukupno stotinu odraslih divljih svinja, i to 80 krmača starosti od dve do četiri godine, i 20 veprova, starih od dve do tri godine", otkriva pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo u JP Vojovidnašume Branislav Stankov.

Farma iz četiri dela

Predviđeno je da farma bude podeljena u četiri dela. Prvi deo, površine oko 240 hektara, biće namenjen za parenje i prašenje krmača. U drugom delu, na 88 hektara, biće rastilište za prasad F-1 generacije, a treći deo na 26,3 hektara će biti rastilište za prasad F-2 generacije.  Poslednji deo na 132,8 hektara namenjen je sazrevalištu i dozrevalištu za veprove.

Popravljanje ponude u domaćim lovištima

Srbija godišnje od lovstva zaradi između tri i četiri miliona evra, a samo Vojvodinašume godišnje prihoduju oko milion i po evra. Lov vikendom u proseku košta 2.800 evra. Zato se od farme za divlje svinje očekuje da dopuni, ali i da popravi ponudu u domaćim lovištima i toj grani turizma donese više novca.

"Grupni lov je najatraktivniji i najtraženiji od bogate klijantele, mahom iz Engleske, Nemačke, Austrije i Španije, pa je lov na divlje svinje prigonom prodat godinu unapred, i to je tako već četiri-pet godina u JP Vojovdinašume, koje od lova na divlje svinje godišnje prihoduje oko 650.000 evra", kaže Stankov i dodaje da je matični fond 4.500 divljih svinja, što je optimalno, imajući u vidu prehrambene mogućnosti staništa. 

Farma divljih svinja će inostranim lovcima-turistima pružiti mogućnost za atraktivan lov trofejnih grla veprova i još atraktivniji i sve zastupljeniji lov divljih svinja prigonom u posebno uređenim poligonima za te namene.

Uzgoj genetski potpuno čistih rasa divljih svinja

Plan je da se već od 2020. godine po 200 biološki najvrednijih jedinki divljih svinja svake godine pušta u lovišta JP Vojvodinašume, ali i da se divlje svinje nastane i u drugim lovištima u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, kao što su nacionalni parkovi i lovišta lovačkih udruženja.

"Značajno je napomenuti i da će se određeni broj divljih svinja svake godine obnavljati na područjima gde je brojnost ispod biološkog minimuma radi jačanja postojećih grupa divljih svinja. Projekat podrazumeva proizvodnju i uzgoj genetski potpuno čistih rasa divljih svinja", zaključuje Stankov.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Divlje svinje Farma Ruma Vojvodinašume Branislav Stankov Lovni turizam Karakuša


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.