Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvoseča
  • 28.04.2023. 09:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

I u osmoj deceniji obara stabla i zavodi red u šumi

Više od pola života Jusuf Kadrić druguje sa motornom testerom i najstariji je po godinama i stažu aktivni sekač u zapadnoj Srbiji.

Foto: Željko Dulanović
  • 588
  • 89
  • 0

Đerdan od preko 550 istrošenih lanaca za motornu testeru, okačenih na zidu porodične kuće u Novoj Varoši svedoči na godine koje je Jusuf - Juka Kadrić "potrošio" sekući stabla u planinskim vrletima novovaroškog kraja. Zlatar poznaje kao svoj džep, strugao je po Čemernici i Murtenici i lomio se po Vučkim jamama, Bosanju, Smudinogama, Vučiji, Moskovi. Davno je zakoračio u osmu deceniju života, ali ne predaje se, već se i dalje poput mladića "nosi" sa motorkom i deblima. 

Više od pola života Kadrić druguje sa motornom testerom i najstariji je po godinama i stažu aktivni sekač u ovom delu Srbije. Penziju je zaradio u "Plastici" na mašini "štamparici", dok su mu obaranje stabala i struganje drva pomogli da se skući i da iškoluje ćerku i sina. Dok je radio u fabrici, kaže, često je znao pravo iz smene da ode u šumu na "dopunski rad". 

Preko 550 istrošenih lanaca za motornu testeru

"Dok me je snaga služila, mogao sam dnevno da na trupčiće isečem i po šest traktorskih prikolica ogrevnog drveta, a to je više od 30 prostornih metara. U planini sam obarao i po 20 kubika i uzimao od Šumske za seču čitava odeljenja od po nekoliko hektara", prića Kadrić.

Zavodio je red u šumi

Tokom rada u šumi uvek se držao dogovorenog, trudio se da posao obavi na vreme, a nakon seče nije odlazio kući dok ne zavede šumski red. Zbog toga i danas uživa veliko poverenje.

"Šumari i inženjeri nikada nisu imali primedbi na moj rad u državnoj šumi, a ni vlasnici privatnih poseda. Nikoga nisam izneverio, a znalo se - ne izlazim iz omara dok ne oljuštim panj četinara i ne složim grane, da može da se obnavlja podmladak. Zato su me pojedinci i nagrađivali, mimo pogodbe", priča ovaj 73-godišnji sekač.

Ni danas mu nije teško da se ispenje na vrh stabla od tridesetak metara

Poslednjih godina mu sve češće stižu pozivi za seču stabala koja su se nadvila nad kuće, vikendice i druge objekte. Spretan je i u čišćenju odžaka, pa i tu "otkine" neki dinar, naročito pred grejnu sezonu.

"Ni danas mi nije teško da se sa motornom testerom ispenjem u vrh omorike od tidesetak metara. Do prvih jačih grana stabla se popnem merdevinama, a onda idem uz grane i sečem od vrha, komad po komad. Nikome nisam pričinio štetu, a uklonio sam stotine stabla koja su smetala" kaže naš sagovornik i dodaje da su ga nedavno zvali u Kosjerić, da tamo seče hrastove na groblju, koji prete da poruše spomenike ili povrede posetioce večnih kuća.

Ne postoji nemoguća misija

U novovaroškom kraju gotovo da nema šume i klade na kojoj nije strugala Jukina testera. Hvale ga da je vredan, odgovoran i pošten, i da mu ne treba asistent dok struže. Zbog toga i ima mnogo stalnih mušterija, koje su spremne da ga čekaju danima. Kaže da nikada nije odbio ponudu za posao, ma koliko se o rizičnoj seči radilo.

"Nemoguće je danas izračunati koliko sam u svom radnom veku isekao drva, ali sigurno je da se radi o hiljadama i hiljadama kubika. Svaki lanac od motorke koji čuvam istrošen je do maksimuma, a sa jednim može da se istruže i više od 300 kubika. Poderao sam i 12 motorki, a ova 13. sa kojom trenutno radim je i poslednja. Pristigle godine i ne moram u nadnicu, da se rvem sa trupcima", kaže Kadrić i dodaje da ima kuću i penziju, a i deca su mu u svetu stekla svoj krov. 

"Poderao" je 12 motorki, a ova 13. mu je, kaže, poslednja

Prvu motorku je kupio relativno kasno, tek u 34. godini života, i to za svoje potrebe. Ali kako to u ovim krajevima obično biva, odmah su počeli da mu stižu pozivi od komšija, rođaka, prijatelja, kumova. Brzo se proneo i glas da dobro i pedantno radi, pa je s testerom krenuo i u nadnicu. 

"Rad sa motorkom jeste težak, ali ja sam ga oduvek voleo, zato možda i sve napore s lakoćom podnosim. Često je glava u torbi jer se radi na nepristupačnim terenima, a mala nepažnja može da vas skupo košta i prilikom struganja metarskih drva za ogrev. Ja sam na sreću, svih ovih godina imao svega nekoliko lakših povreda. U šumu ne idem bez oštrog alata i zaštitne opreme. Dok radim maksimalno sam oprezan, jer ne kaže se uzalud - čuvaj se i bog će da te čuva", kaže Kadrić.


Tagovi

Seča stabala Jusuf Kadrić Istrošeni lanci Motorna testera Obaranje stabala Struganje drva Šumski red Hrastovi Čišćenje odžaka


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D