Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo i lovstvo
  • 03.10.2018. 10:15

Lovni turizam "gura" proizvodnju stočne hrane

Vojvodinašumama neophodni su partneri koji će proizvodtiti stočnu hranu po specijalnoj recepturi. Atraktivan posao za male mešaone, pošto veliki proizvođači, ugavnom, nisu zainteresovani za ovakav poslovni aranžman.

Foto: Pixabay / KAZ
  • 772
  • 71
  • 0

Na Novosadskom sajmu će od 3. do 7. oktobra biti održan 51. Lorist - sajam lova, ribolova i turizma. To je povod za promišljanje o tome koliko bi lovni turizam, koji je u ekspanziji, mogao biti motor za primarnu poljoprivrednu proizvodnju a naročito proizvodnju stočne hrane.

Strateško unapređenje krupne divljači

Vojvodinašume na 109.000 hektara gazduju sa 10.500 grla krupne divljači. Reč je o tri autohtone vrste: jelenu, divljoj svinji i srni, i dve unete vrste - jelenu lopataru i muflonu. U lovištima posebne namene sa njima se gazduje po modelu poluintenzivnog i intenzivnog uzgoja. Poluintenzivan uzgoj bi se najpribližnije mogao objasniti kao ovce na paši, žirenje divljih svinja, uzgoj koza i slično. Intenzivan je uzgoj u ograđenim lovištima ili delovima lovišta gde su uzgajališta divljači. Na tim mestima stočari i genetičari pomažu da se unaprede postojeći matični fondovi krupne divljači. Tamo je sva divljač obeležena ušnim markicama. Po njihovoj boji zaposleni znaju njihova godišta, polove i sprovode plansko ukrštanje, kako bi dobili najbolje moguće priraste. Biološki najvrednije jedinke raspoređuju se po drugim lovištima gde se "ojačavaju" postojeće populacije.

Značajan prihod od lovnog turizma

A koliki se prihod ostvari od lovnog turizma najbolje govore činjenice koje smo saznali od pomoćnika direktora za lovstvo u Vojvodinašumama Branislava Stankova. Naime, od 10.500 grla krupne divljači godišnje se odstreli 3.000 do 3.200 grla krupne divljači. U taj broj spada turistički, komercijalni, uzgojni, selektivni i sanitarni odstrel.  

Stankov
Stankov: Intenzivni uzgoji zahtevaju kvalitetnu hranu

Po stočnu hranu - na tržište

Sagovornik kaže da najveći deo stočne hrane kupuju na tržištu, dok manji deo proizvode. Prema normativima za izhranu navedenog broja krupne divljači, godišnje je potrebno 2.000 tona kabaste i koncentrovane hrane. Novčano izraženo - milion evra. Recepturu za koncetrovanu hranu su preuzeli iz velikih uzgajališta u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. I baš je proizvodnja koncentrovane stočne hrane segment koji bi po rečima Branislava Stankova mogao biti unapređen.

"Nama se na javnim nabavkama često javljaju proizvođači stočne hrane, koji nisu spremni da proizvode stočnu hranu prema recepturi za ishranu divljači. Mi smo jedni od najvećih proizvođača fazana. Na tržištu nema smese za fazane F1, F2, F3, nego kupujemo za ćuriće. Startere uzimamo za ishranu koka nosilja. Reč je o relativno malim količinama za velike proizvođače stočne hrane. Njima se menjanje postojeće recepture ne isplati, jer su njihovi kapaciteti velikih dimenzija. Nama su potrebne male mešaone stočne hrane, koje su spremne da izađu u susret ribarskim i lovačkim gazdinstvima", objašnjava Stankov.

Velike mogućnosti za povećanje proizvodnje stočne hrane

Stankov procenjuje da bi za ove potrebe mogli višestruko da uvećamo proizvodnju kabaste i koncentrovane hrane. Evo i njegove računice: "U Srbiji postoji jedna farma jelena lopatara koja se nalazi kod nas u Vojvodinašumama. Farmi lopatara u Evropi u ovom momentu ima preko 15.000. One se prave na površinama od jednog do pet hektara. Svi ti intenzivni uzgoji zahtevaju kvalitetnu hranu".

Velika potrošnja travnatih smeša

Običnom posetiocu će pregonski pašnjaci izgledati kao obična livada. Međutim, nije tako. "Na našim pašnjacima nalazi se livadsko-travnata smesa sa 23 vrsta trava i sedam vrsta leguminoza. Posetioci uopšte nemaju predstavu da su u kultivisanom lovištu", otkriva Stankov.

On poziva zainteresovane proizvođače stočne hrane se jave njemu ili njegovim saradnicima, kako bi razgovarali o proizvodnje stočne hrane za njihove potrebe. Centrala je na broju telefona: 021/431-144. Takođe, 51. Lorist je pravo mesto za dogovor o eventualnom aražmanu. Naravno, neophodno je ispoštovati i zakon koji predviđa kupovinu stočne hrane kroz sistem javnih nabavki.


Tagovi

Lorist Vojvodinašume Branislav Stankov Divljač Ishrana Stočna hrana Mešaone


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.