Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GEF projekt
  • 17.04.2016. 16:00

Srbiji 3,2 miliona dolara za unapređenje šuma

Savet Globalnog fonda za zaštitu životne sredine odobrio je grant od 3,2 miliona dolara, za unapređenje stanja šuma u Srbiji.

  • 110
  • 2
  • 0

Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) saopštio je da je savet tog fonda odobrio grant od 3,2 miliona dolara, za unapređenje stanja šuma u Srbiji. Kako se navodi, ta sredstva će se koristiti za finansiranje aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO), sa ciljem da se na duži period poboljša opšte stanje i zdravlje šuma uvođenjem principa održivog upravljanja šumama.

Dodaje se da je u toku je razmatranje oblasti u kojoj će se prvo sprovesti principi multifunkcionalnog upravljanja šumama, i ocenjuje da bi to najpre mogla biti tampon zona Nacionalnog parka Tara, koja pokriva 80.000 hektara zemlje. "Cilj projekta integrisanog održivog upravljanja šumama, koji će se upravo razvijati i testirati u ovoj oblasti, je povećanje šumskog pokrivača za pet odsto čime bi se povećala sposobnost šume da apsorbuje oko 954.200 tona ugljen-dioksida", piše u saopštenju i naglašava da će pomenute aktvnosti FAO sprovoditi u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Opšte stanje šumskog fonda u Srbiji prilično je loše

U saopštenju se dodaje da je šumarstvo veoma važna delatnost u Srbiji i da je skoro trećina teritorije zemlje pod šumama, kao i da šumarstvo učestvuje sa 2,3 odsto u formiranju bruto domaćeg proizvoda Srbije. Ističe se i da je analiza šuma iz 2009. pokazala da je opšte stanje šumskog fonda u Srbiji prilično loše, imajući u vidu nepovoljni sastav i loše zdravstveno stanje šuma, kao i to da se šume veoma slabo podmlađuju prirodnim obnavljanjem.

"Cilj FAO projekta je da pruži pomoć Srbiji kroz reviziju postojeće strategije razvoja i zakonodavstva u oblasti šumarstva, uz uključivanje ciljeva i modernih principa multifunkcionalnog upravljanja šumama. Prilikom donošenja odluka koje se odnose na upravljanje šumama, potrebno je pomno razmotriti i pitanja očuvanja biodiverziteta, kao i smanjenje uticaja klimatskih promena", piše u saopštenju.

Dodaje se i da će oko 120 zaposlenih u sektoru šumarstva - predstavnika administracije, naučnih institucija kao i preduzeća koja gazduju šumama u Srbiji, u cilju lakšeg uvođenja tih principa, prisustvovati FAO treninzima na temu upravljanja šumama.

Foto:pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

GEF Zaštita šuma Biodiverzitet Šumski pokrivač Unapređenje stanja šuma FAO

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u