Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 10.01.2023. 12:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac, Bukulja

Sunčanice usred januara - odličnog kvaliteta?

Obično se pojavljuje krajem leta i početkom jeseni. U ovom periodu je nikada nisam našla, kaže Jelena Matić iz Aranđelovca.

Foto: Depositphotos/cynoclub
  • 241
  • 48
  • 0

Prvi praznični i sunčani dani januara bili su idealna prilika za šetnju po prirodi. To je iskoristila i Jelena Matić iz Aranđelovca odlaskom do Bukulje ali nije očekivala da će šetajući kroz šumovite delove ove prelepe planine pronaći gljive usred zime, prenosi Toppress.

"Obično se pojavljuje krajem leta i početkom jeseni. U ovom periodu je nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primeraka koji su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja, a ukus im je fantastičan. Inače je ima u svim šumama i na svim nadmorskim visinama, po obodima livada. Najlepša je pohovana, a veći primerci su idealna podloga za picu", rekla je za ovaj medij Matićeva.

Inače, sunčanica je još poznata i pod imenima kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, ima je i u voćnjacima. Jede se samo šešir i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.

Kako je ova Aranđelovčanka napomenula, gljive iz grupe lepiota (velika sunčanica - Macrolepiota procera) nisu karakteristične za zimski period. Na kalendaru Gljivarskog društva Novi Sad ističe se da se ne mogu naći od decembra do maja, a pojedine do juna, tako da je ovo jedinstven slučaj u prirodi.

Koje smo gljive našli na obroncima Fruške gore, pogledajte u videu:

 


Tagovi

Gljive Pečurke u januaru Kalendar gljiva Jelena Matić Spremanje gljiva Jestive gljive


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...