Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 03.10.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

U Užicu će biti posečeno 18 hektara šume, a zasađeno 13.000 stabala

U širem delu grada Užica, početkom novembra biće pošumljeno 5,22 hektara, a naredne godine planirano je pošumljavanje oko 10 hektara. Ali, istovremeno u prigradskom naselju Bela Zemlja biće isečeno oko 18 hektara šume zbog izgradnje industrijske zone.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 395
  • 30
  • 0

Grad Užice u svom vlasništvu ima oko 220 hektara pod šumama i nad njima brigu vodi JKP "Bioktoš". Pored toga, JP "Srbija šume" prema političkoj karti Užica ima oko 13.000 hektara svoje šume. Gradske su često ispresecane privatnim parcelama šuma. Uglavnom su zastupljene šikare i izdanačke šume lišćarskog porekla, cer, grab, javor i slično, a ima primesa četinarske vrste drveća. 

Ivan Stanisavljević, šumarski inžinjer i odnedavno zamenik gradonačelnika Užica, kaže da će se više baviti ovom temom. Svestan je da će doći do uklanjanja šume sa velike površine radi izgradnje indsutrijske zone, pa zato, kako kaže, pokušaće da sve to nadomeste na drugim mestima.

"Površina, na kojoj se pravi industrijska zona, koja je u ovom slučaju od javnog interesa, je oko 28 ha. Pod šumom je blizu 70 odsto. Još nije pristupljeno seči. Ukoliko dođe neko od potencijalnih investitora, a imamo čvrsta obećanja da će doći, naša je obaveza da izvršimo komunalno opremanje tih parcela. Tek tada će doći do uklanjanja te šume. Zato ćemo u narednom periodu nadomestiti pošumljavanjem novih parcela u gradu i okolini grada. Ne treba zaboraviti i činjenicu da smo 2012. godine imali masovno sušenje četinarskog drveća, smrče, na potezu Velikog parka zbog potkornjaka i tada je isečeno drveća na površini od 3,93 hektara. Morali smo da isečemo to drveće da se zaraza ne bi širila dalje", rekao je Stanisavljević.

Planiran je kontejnerski način sađenja sadnica koje su stare godinu dana

Prvi korak ka pošumljavanju je već blizu ostvarenja. Grad Užice je na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine dobilo oko 1,24 miliona dinara i učestvovaće sa 31 odsto, odnosno sa oko 550.000 dinara. 

"Ovaj projekat obuhvata pošumljavanje pet katastarskih parcela površine 5,22 hektara od kojih su tri u Velikom parku, a dve na Belom groblju. Na toj površini biće zasađeno 13.050 sadnica javora. Preko javne nabavke biće angažovana specijalizovana firma koja se bavi gajenjem i sađenjem šuma, kako bismo što u kraćem roku i kvalitetnije izveli pošumljavanje," kaže Stanisavljević.

Kako je dalje pojasnio pošumljavanje će početi uskoro, kada stane vegetacija, kada počnu kiše, jer je tada prijem sadnica mnogo bolji. Planiran je kontejnerski način sađenja sadnica koje su stare godinu dana. "Te sadnice su boljeg kvalita. Možda su malo skuplje, ali je procenat prijema takvih sadnica 30 do 40 odsto veći nego običnih sadnica koje su bez zaštićenog korenovog sistema. Sadnice ćemo nabaviti iz rasadnika JP "Srbija šume" u Požegi, RJ Semenski centar. Te su sadnice uzgajane na terenu koji je blizu našeg, koje su priviknuti na naše klimatske uslove, a možda je čak dole malo mrazovitije, tako da je kod nas veća šansa da se te sadnice prime. Na ovaj način širi centar grada praktično dobija novi štit, zeleni pojas," rekao je Stanisavljević.

On je istakao da je prednost sađenja šume i sprečavanje erozije i ispiranje zemljišta. Naveo je primer baš te dve parcele na Belom groblju, koje su goleti, a na jednoj je dosta izražena erozija. 

Ivan Stanisavljević i Dunja Đenić

Javor najpogodniji za gradsku sredinu - ne smeta mu toplina tokom leta 

Za iduću godinu je u planu da se pošumi još 10 hektara površina koje su u vlasništvu grada Užica. "Ukoliko ne budemo imali nekih povoljnih parcela u užem delu teritorije grada, plan je da nastavimo pošumljavanje u okolnim mestima, poput Bele zemlje i Vrutaka. U svakom slučaju ne samo iduće godine već i narednih godina ćemo zanavljati šume," rekao je naš sagovornik. 

A za izbor javora opredelili su se, kako kaže Stanisavljević, jer je to drvo najpogodnije za užički kraj, a inače se dosta sadi u gradskim sredinama. 

"Ne smeta mu toplina u toku leta, a ni mrazevi, kao ni ti gradski uslovi. Veoma je otporno drvo. Šta ćemo saditi iduće godine, još ne znamo, to treba da odredi parcela koja će se pošumljavati," dodao je Stanisavljević.

Koliko je pošumljvanje značajno govori i podatak, koji je iznela Dunja Đenić, doskorašnja većnica za ekologiju, da jedno drvo u toku godine proizvede oko 145 kilograma kiseonika koji je dovoljan za život dve odrasle osobe. 

"Užice ima problem sa aerozagađenjem već više desetina godina i svake godine imamo nove mere koje primenjujemo od energetske efikasnosti, konverzije sistema grejanja, ali akcija poput ove za sadnju drveća, sve to dodatno pospešuje," rekla je Dunja Đenić.

Inače, pre četiri godine parcele gde je isečeno zaraženo drveće su bile pošumljene sadnicama raznih drveća, od kojih se većina nije primila. Sada se te parcele zanavljaju sadnicama javora.


Tagovi

Šuma Pošumljavanje Ivan Stanisavljević Dunja Đenić Javor Ministarstvo zaštite životne sredine


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta