Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paulovnija
  • 11.11.2020. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Silbaš, Bačka Palanka

Uzgoj paulovnije - rezidba, zalivanje, cvetanje

Paulovnija brzo raste, nije zahtevna, dobra je kao ogrevno drvo te je Aleksandar Gašić iz Silbaša pre tri godine odlučio da zasadi 200 sadnica. Sada su to visoka stabla koja će naredne godine početi da cvetaju.

Foto: Depositphotos/gsermek
  • 3.912
  • 198
  • 0

Poslednjih godina paulovnija, koja potiče iz daleke Kine, u našoj zemlji je sve popularnija zbog svog brzog rasta pa možemo njena visoka stabla videti ispred kuća, u dvorištima, na parkinzima jer krošnja ovog drveta za vrlo kratak vremenski period napravi odličan hlad.

Oni koji su je zasadili smatraju da je ovo brzorastuće drvo koje je ime dobilo po ćerki ruskog cara Ani Pavlovnoj,  ima dosta prednosti u odnosu na drugo drveće - između ostalog, ukoliko ima dobre uslove za rast stabla, nakon sedam godina dostići će visinu i do 20 metara visine i biće odlična za industrijsku upotrebu, za izradu nameštaja i muzičkih instrumenata.

Paulovnija - materijal, med, stočna hrana

Nakon seče drvo se obnavlja iz panja, obzirom da ima dobro razvijen korenov sistem, ima veoma krupne listove koji upijaju 10 puta više ugljen-dioksida i velike ljubičaste cvetove opojnog mirisa. Zbog visoke energetske vrednosti paulovnija je odlična za ogrev jer je njena kalorična vrednost, kako napominju stručnjaci veća od mrkog uglja.

Tri godine starosti i preko sedam metara visine

Sve je ovo pre tri godine znala porodica Gašić iz Silbaša, kod Bačke Palanke, te su brzo doneli odluku i u dve bašte posadili 200 sadnica paulovnije. Danas su to visoka i vitka stabla, prava šuma.

Paulovniju su, kako kažu, prvenstveno zasadili kako bi obezbedili drva za grejanje kuće. Sadnice su nabavili iz rasadnika u Hajdukovu, ručno ih posadili na rastojanju 2,5 x 4 metra. Prezimilile su i mirovale zagrnute zemljom do proleća kada su razgrnuli zemlju i čepirali - isekli sadnice na visinu od oko 10 cm te su tako rasli novi izdanci. Sve sadnice su se primile i počele rast i razvoj uz zalivanje svakog drugog dana.

Kad su isekli sadnice na visinu od oko 10 cm, porasli su novi izdanci (foto: Aleksandar Gašić)

Prve godine kada su sadnice počele intenzivno da rastu na jednom broju skidali su srednji deo biljke kako bi se formiralo više bočnih grana. Tokom prve godine narasle su 1,5 m. Prošle godine jak vetar je slomio nekoliko mladih stabala, ali su ona ostala živa i nastavila da rastu obzirom da su oko korena krenuli zaperci.

"Stabla naše paulovnije sada imaju tri godine i visoka su preko sedam metara, naredne godine očekujemo da procvetaju, a kako je ovo mirisna i medonosna biljka dogovaramo se sa jednim ovdašnjim pčelarom da svoje košnice donese kod nas i da vidimo i mi i on kakvi će rezultati biti, kakav ćemo dobiti med", kažu Aleksandar Gašić i njegova supruga.

Informacije sa interneta, ali i od komšije

Nakon pete godine, ova porodica iz Silbaša planira da prorede stabla obzirom da će biti visoka i imaće gustu krošnju sa velikim listovima. Sečenje tako visokih stabala će biti veliki posao i izazov, ali će se, kako kažu, predhodno informisati i o najmanjim detaljima.

1000 sadnica paulovnije raste u Mladenovu

Inače o paulovniji su čitali i prikupljali informacije preko interneta ali i od komšije Nedeljka Danića koji je pre četiri godine na parceli u ataru Mladenova, posadio više od 1.000 stabala ovog brzorastućeg drveta i koji u ovom poslu ima veliko iskustvo.  

Sečenje visokih stabala biće veliki posao i izazov, kažu Gašići

Ove jeseni Gašići imaju i mladih sadnica te ih prodaju, a kako kažu zainteresovani su prevashodno ljudi iz njihovog sela koji ovo brzorastuće drvo hoće da zasade u svojim dvorištima ili kao i oni baštama. Jedna sadnica košta 150 dinara, a oni poručuju da su za tri godine stekli svoju sopstvenu šumu kroz koju kad god požele mogu da se prošetaju.

Tokom narednog perioda imaće priliku da se uvere da li ovo drvo zaista ima pozitivne karakteristike o kojima se toliko govori i da li s pravim razlogom raste u vojvođanskoj plodnoj ravnici.


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, ćerki ruskog cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo... Više [+]

Tagovi

Paulovnija Aleksandar Gašić Korenov sistem paulovnije Ogrev Rezidba sadnica Zaperci Cvetanje paulovnije Prodaja Brzorastuće drvo


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evropska unija mora da obnovi najmanje 20 odsto kopnenih i morskih područja do 2030. i sve narušene ekosisteme do 2050. godine, navodi se u novom zakonu koji je juče usvojio Evropski parlament. "Cilj zakona EU o obnovi prirode o kojem je po... Više [+]