Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 17.12.2019. 19:00

Veće EU: Hitno odrediti prioritete u cilju zaštite svetskih šuma

S obzirom na to da mogu apsorbovati gasove staklene bašte, šume imaju ključnu ulogu u delovanju na području klime. Šume čuvaju najveći deo bioraznolikosti na Zemlji.

Foto: Pixabay/Makalu
  • 121
  • 18
  • 0

Veće Evropske unije u ponedeljak, 16. decembra, usvojilo je zaključke kojima se određuju političke smernice o zaštiti i obnovi svetskih šuma

Kako su upozorili, s obzirom na to da mogu apsorbovati gasove staklene bašte, šume imaju ključnu ulogu u delovanju na području klime. Šume čuvaju najveći deo bioraznolikosti na Zemlji, a zbog rasta broja stanovnika i sve veće potražnje za hranom, pretvaraju se u poljoprivredna zemljišta i veća važnost pridaje se poljoprivrednoj produktivnosti.

Traže procenu novih regulatornih i neregulatornih mera

Veće EU i države članice duboko su zabrinuti zbog činjenice da trenutne politike i delovanje u području očuvanja i obnove šuma, kao i održive privrede na globalnom nivou, nisu dovoljni da bi se zaustavilo krčenje šuma. Saglasni su da je potrebno pojačano delovanje EU i podstiču Komisiju da u okviru evropskog zelenog plana, hitno odredi prioritete i sprovede mere navedene u komunikaciji zajedno sa državama članicama, industrijom, organizacijama i institucijama, civilnim društvom i partnerskim zemljama.

Zaključke Veća o komunikaciji o pojačanju delovanja EU za zaštitu i obnovu svetskih šuma na engleskom jeziku pogledajte ovde.

Kako bi se smanjio uticaj otiska potrošnje EU-a na zemljište, Veće i države članice traže od Komisije da ubrzano sprovede procenu novih regulatornih i neregulatornih mera na strani potražnje i da u tu svrhu izradi predloge. Te mere uključuju podizanje svesti potrošača, obaveze za učesnike u industriji i saradnju sa zemljama proizvođačima.

Preporučuju partnerski pristup

Veće i države članice posvećeni su jačanju međunarodne saradnje i saradnji sa partnerskim zemljama radi delovanja protiv krčenja i degradacije šuma, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji, u skladu sa tri stuba održivog razvoja. Za saradnju sa zemljama proizvođačima preporučuje se partnerski pristup.

Preporučuju i predlaganje posebnih odredbi o održivom upravljanja šumama i održivim poljoprivrednim proizvodima koji nisu povezani sa krčenjem šuma za sve nove relevantne sveobuhvatne trgovinske sporazume EU.

Preusmeriti finansijska sredstva na prakse održive upotrebe zemljišta

Bilo bi dobro poraditi i na preusmeravanju finansijskih sredstava na prakse održive upotrebe zemljišta. Veće i države članice ističu važnost mobilizovanja odgovarajućih finansijskih sredstava iz svih relevantnih izvora kako bi se pojačalo delovanje za zaštitu i obnovu svetskih šuma.

U kontekstu podrške istraživanjima i inovacijama Veće i države članice pozdravljaju cilj uspostavljanja opservatorije EU i pozivaju Komisiju da sarađuje sa postojećim globalnim sistemima podataka o šumama. Ujedno pozivaju Komisiju da razmotri izvodljivost mehanizma ranog upozoravanja za obaveštavanje potrošača, javnih tela i trgovačkih društava koji nabavljaju robu iz područja na kojima postoji rizik od krčenja šuma.


Tagovi

Zaštita šuma Svetske šume Evropski zeleni plan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.