Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrevno drvo
  • 18.08.2023. 07:30

Zašto sušiti drvo za ogrev?

Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se mnogo dima, čađ i vodenast katran. To dovodi do niza problema.

Foto: Depositphotos/cajuncohen
  • 550
  • 79
  • 0

Pred velikim brojem domaćinstava je izazov kupovine ogrevnog drveta. Osim cene i vrste, veliku ulogu pri izboru igra i koliko je osušeno ili sveže. Svi znamo da postoji razlika i da lošim izborom možemo ugroziti svoje zdravlje, životnu sredinu, ali i umanjiti efikasnost zagrevanja što će značiti veći trošak.

Zašto uopšte sušiti drvo za ogrev?

Voda je neophodna za rast i razvoj drveta, ali ona ometa njegovo sagorevanje. Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se mnogo dima, čađ i vodenast katran. To dovodi do niza problema.

Može da se razvije ugljenmonoksid koji dovodi do gušenja ukućana. Dimnjak je potrebno češće čistiti zbog nakupljanja mnogo čađi i katrana. Teže je upaliti vatru, šporet dimi, nastaju smeđe mrlje na zidovima i odeći u ormarima.

Voda treba drvetu, ali smeta sagorevanju (foto: J. Kuzmić)

Sadržaj vlage u posečenom drvetu se kreće od 40 do 50 odsto. Isparavanje vode dovodi do snižavanja te količine. Kod namene za grejanje, treba da je ispod 20 odsto, a treba da se kreće od 10 do 15 odsto. Najbolje je kada iscepano drvo uskladištimo na suvo i prozračno mesto zaštićeno od padavina i slivanja vode. U takvim uslovima posle jedne godine ono je dobro osušeno.

Obezbedite cirkulaciju vazduha

Vremenski period sušenja zavisi i od vrste. Hrast se suši duže od bukve i graba, ali su hrast i bukva vrste veće gustine i daju više toplote, odnosno bolje greju. Taj proces se može ubrzati pravilnim skladištenjem. Najbolja je opcija da kupovinu obavimo tokom proleća i onda ogrev ima dovoljno vremena da se lagano suši do zime. Potrebno ga je što pre iscepati. Ostavi se nekoliko sedmica da se prosuši, a zatim slaže na promajno mesto.

Celo drvo se veoma slabo suši. Voda ostaje zarobljena i započinju procesi trulenja i propadanja. Što duže tako stoji više gubi toplotnu vrednost. Slažemo ih da obezbedimo dobru cirkulaciju vazduha i da je zaštićeno od padavina. Gomila mora biti pokrivena, odnosno da je iznad nje bilo kakav krov, dok strane treba da budu otvorene što doprinosi ventilaciji i bržem sušenju.

Proces sušenja ide brzo po sunčanom i toplom vremenu. Proces se usporava kada je vreme hladno i vlažno.


Tagovi

Drvo Vlažno drvo Sušenje drveta Drvo za ogrjev Grejanje na drvo Sušenje odrevnog drveta Kupovina ogreva Drvo za ogrev


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.