Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja breze
  • 30.01.2022. 15:00

Breza: Zašto je saditi i kako brinuti o njoj?

Osim što je izuzetno lekovita, breza će akumulirati suvišnu vlagu iz zemljišta i privući će ptice

Foto: Depositphoto/NewAfrica
  • 4.375
  • 133
  • 0

Breza je jedna od prvih drvenastih vrsta koja se budi iz zimskog sna. Ima dugovečna stabla i obično živi više od 100 godina, a neke dožive i 400. Osim dekorativne uloge, ona je izuzetno lekovita. Skoro svi delovi stabla koriste se u narodnoj medicini: pupoljci, lišće, kora, rese, biljni sok.

Postoji veoma veliki broj različitih breza: niske, visoke, sa sitnijim ili krupnijim listovima i drugim karakteristikama.

Osim zanimljive boje kore i listova, poznata je po tome što će u vaše dvorište privući ptice.

Sadnja breze

Za sadnju imamo dve opcije. Prva je da iz prirode uzmemo malo stablo i prenesemo ga kod sebe u dvorište. Tada ne znamo šta će izrasti. Druga opcija je da sadnicu nabavimo u rasadniku i to prema dimenzijama krošnje koja će odgovarati prostoru koji imamo. Tako možemo da biramo visinu, boju kore, listova i njihovu veličinu.

Kod sadnje imajte na umu da su visoki tipovi dugovečniji, ali su slabo otporni na udare vetra.

Breza - omiljeni lek u narodnoj medicini

Mlade sadnice se brzo ukorenjavaju. Nikada za sadnju nemojte da odaberete zrela stabla, jer se zbog oštećenja korena veoma teško ukorenjavaju na novom mestu.

Za sadnju odaberite mesto sa dovoljno vlage i svetla, gde neće biti izložena udarima vetra, jer se stabla lako izvale. Ipak pazite, ona ne voli terene gde voda stagnira i gde su poplave. Sadno mesto treba da bude dovoljno daleko od kuća i drugih objekata. Nisu zahtevne što se tiče tipa zemljišta i njegove pH reakcije. I pored toga što nije zahtevno drvo, sadnu jamu ćemo nađubriti.

Breza voli dovoljno vlage i svetlosti (Foto: Depositphoto/alexbelov)

Možemo je posaditi u proleće i jesen. Kada se sadi u proleće, mora da ima bogatu korenovu balu, odnosno mnogo zemlje oko korena, a od toga zavisi i dimenzija sadne jame. Ukoliko je sušno proleće, posle sadnje treba je redovno zalivati. Ako posadite više stabala, udaljenost između njih trebalo bi da bude 4m. Brzo raste.

Nemojte je saditi blizu šljive jer će od nje "ukrasti" hraniva i vodu. 

Nega breze

Ukoliko na određenom lokalitetu imate problem sa dugotrajnom, preteranom vlažnošću zemljišta dovoljno je posaditi brezu. Ona će akumulirati višak vode iz tla. Možemo je orezivati kako bi formirali krošnju.

Oprez! Rezidbu nikada ne bi trebalo izvoditi tokom proleća kada krenu njeni sokovi. Izbegavajte i letnje orezivanje.

Kada se pojave štetočine, najčešće se su to vrste insekata koji prave upredena gnezda koja uklanjamo odsecanjem i na kraju ih spalimo.


Tagovi

Breza Brezin sok Sadnja breze Sadnica breze Nega


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.